"Една вяра, един език" е заглавието на руски документален филм, който предизвика бурни реакции в България. Родината на славянската азбука, според филма, е Македония, се казва в документалния филм, направен с помощта на руското посолство в Република Северна Македония (РСМ). Във филма България е заличена от картата на славянската култура и се казва, че братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България, която дори не е представена като книжовно-православен център на Балканите през IX и X век, пише скопското електронно издание "МКД“ в материал, представен без редакторска намеса.

Сценарист и режисьор на филма е Елена Мироненко. Филмът беше прожектиран на 22 декември на филмовия фестивал в РСМ, наречен "Покров Богородичен“. Според данните филмът е обявен за "Най-добър телевизионен филм на регионално телевизионно студио" на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал "Радонеж“ в Москва. На фестивала "Покров Богородичен“ са били прожектирани документални и игрални филми, посветени на културното и духовно наследство и човечеството, както и исторически и биографични филми от РСМ, Русия, Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Франция.

Във филма "Една вяра, един език" се казва, че братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България, която дори не е представена като книжовно-православен център на Балканите през ІХ и Х век.

Филмът показва карта на Югоизточна Европа от IX век, на която България дори не е отбелязана. Освен думите "Македония е родното място на славянската азбука", разказвачът казва, че всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Авторите на филма следват пътя на светите братя Кирил и Методий. Те започват с пътуването на Кирил и Методий през 861 г., след което според съобщенията тръгват към хазарите и остават в днешния украински град Херсон две години. Филмът показва и посещения на църквите и манастирите "Св. Климент Охридски“, "Св. Наум Охридски“, "Св. Прохор Пчински "и "Св. Василий Острожки" в Черна гора.

Според филма преди глаголицата е имало руска азбука, а в Херсон двамата братя се запознали с тази руска азбука, защото им била нужна за създаването на новата азбука. Така се предполага, че Кирил и Методий лично са положили основите на "Третия Рим“ – Москва.

"Една вяра, един език" разказва историята на Климент и Наум, които основават първия голям славянски университет в Охрид. В България реагират, че изобщо не се споменава цар Борис I, който е покръстил българите през 864 г. и въвел старославянския език. Във филма се казва, че "от Охрид идва православната вяра, която обедини славянските народи – руснаци, украинци, беларуси, българи, сърби и македонци“.

Споменава се, че Климент и Наум само "минават" в тогавашния център на Българското царство – Плиска. Въпреки че е факт, че Наум остава в Плиска, където поставя основите на Преславската книжовна школа, а Климент е изпратен като мисионер в местността Кутмицевица в Македония, където основава Охридската книжовна школа. По-късно Наум идва в Охрид.

Разказвачът казва още: "Добрата вест, която дойде в Русия през Македония, след това през XIII и XIV век се върна там с руски богослужебни книги и така затваря кръга на защита на славянските страни, предоставен от Русия. "Кирил и Методий изградиха нашето единство, а сега някой обяви война на православните славянски народи“ се казва във филма.

Превод и редакция: Юлиян Марков