Хърватският президент Зоран Миланович отмени предвиденото за неделя посещение в Босна и Херцеговина от "съображения за сигурност", съобщи неговият кабинет, цитиран от скопското електронно издание "МКД“.

Решението за отмяна на посещението се основава на оценка на сигурността от компетентните институции на Хърватия.

"Президентът Миланович изразява съжаление, че няма да участва в събитието в Лишванската долина, събитие, важно за хърватите, и изпраща силна подкрепа и благодарност към организаторите, че запазиха сигурността му“, се казва в изявлението.

Миланович трябваше да присъства на честването на 28-ата годишнина от хуманитарния конвой "Белият път към Нова Била и Босна Сребрена".

Говорейки наскоро за престъпленията в региона, Миланович каза, че в Сребреница е извършен геноцид, но сега трябва да се измисли ново име за по-тежки престъпления.

"Казвам, че е геноцид, но тогава за някои по-сериозни престъпления трябва да измислим ново име. Уважавам саможертвата на другите, но не всичко е същото. Ако всичко е геноцид, тогава трябва да измислим друго име за това, което нацистите направиха с евреите през Втората световна война. "Това е релативизация“, каза той, подчертавайки, че справедливостта е важна за жертвите.

Само дни по-рано Миланович подчерта, че има "различни видове геноцид".

"Това е моята позиция като цяло, но има геноциди и геноциди. "Има геноцид срещу евреите, има геноцид в Руанда, има геноцид в Сребреница, едно събитие се определя като геноцид, а геноцидът има широк обхват“, каза той, което накара някои политици на БиХ да заведат дело до прокуратурата на БиХ заради омаловажаване на престъплението "геноцид в Сребреница“.

Превод и редакция: Юлиян Марков