Руснаците са открили железница от континента до Мариупол. Тя ще намали логистичния маршрут с близо 300 км. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на коментара на съветника на украинския кмет на Мариупол Пьотр Андрюшченко.

"Засега виждаме дизелови локомотиви, идващи от територията на Русия, не е съвсем ясно защо е така, но вчера беше открита железопътна гара в Мариупол, след като беше напълно унищожена. Обявен е само единственият двувагонен дизелов влак "Мариупол – Волноваха“ за цивилни“, посочва той.

Според кметския съветник това означава, че железният път отново е пуснат, инженерните работи са извършени и е свързан. В същото време се потвърждава, че няма да се използва гражданска железница.

"Има някаква причина, поради която руснаците все още не са пуснали товарен влак, но определено ще го направят, поне технически всичко е готово, когато това се случи, това ще реши логистичния проблем за руснаците много радикално, особено като се има предвид Курахово и Волноваха - това минус почти 300 км пътуване. По отношение на времето... те ще спестят от ден до седмица, това е доста силно решение, всъщност логистичен пробив“, добави Андрюшченко.

Както отбеляза той, руснаците преодоляха зависимостта си от Кримския мост, като изградиха алтернативен начин за подкрепа на своята групировка в Южна Украйна.

"И това е много лоша история, както и да я погледнете“, добави служителят.

Строителство на железницата в Мариупол

Руските войски окупираха Мариупол през февруари 2022 г. по време на широкомащабната инвазия в Украйна.

През септември 2023 г. беше съобщено, че изграждат директни железопътни връзки с Мариупол, Волноваха и Донецк. Вече са започнали да строят железопътен мост край селото. Гранит през река Калмиус.

Тогава Андрюшченко посочи, че това ще позволи съществуващото разклонение Мариупол-Асланово-Калчик-Волноваха да бъде включено в пряка комуникация с Таганрог и Ростов на Дон.

През март 2024 г. началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов заяви, че тази железница може да представлява проблем за Украйна.