На заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, посветено на ядреното възпиране, президентът на страната Владимир Путин е предложил редица уточнения (промени) относно условията за използване на ядрени оръжия от страна на Русия, предава ТАСС.

"В актуализираната версия на документа (Основи на държавната политика в областта на ядреното възпиране) се предлага агресията срещу Русия от страна на която и да е неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена държава, да се разглежда като тяхно съвместно нападение срещу Руската федерация и Беларус", е предложил президентът.

Освен това "Москва си запазва правото да използва ядрени оръжия в случай на нападение, включително ако врагът, използващ конвенционални оръжия, създаващо критична заплаха за Русия и Беларус", е добавил Путин.

През юни руският президент не изключи, че ядрената доктрина на страната ще трябва да бъде коригирана. Путин заяви, че тази доктрина "е жив инструмент".

Сценариите, при които Русия може да използва ядрено оръжие, са описани във Военната доктрина и Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране. Според документите това е възможно "в случай на агресия срещу Русия или нейните съюзници с използване на оръжия за масово унищожение или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено съществуването на самата държава".