Върховният съд на Русия подкрепи искането на Генералната прокуратура на страната за ликвидация на международното общество "Мемориал“, което преди това бе включено в списъка на "чуждестранните агенти“. Официалната причина са "системни нарушения“ на закона за чуждестранните агенти. Сега всички регионални отделения и структурни подразделения на организацията трябва да бъдат закрити, пише вестник "Коммерсанть“.

"Мемориал“ възнамерява да обжалва решението за ликвидация, а също така ще обжалва пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), каза председателят на борда на организацията Ян Рачински.

Няколко десетки души се събраха, за да протестират срещу решението в близост до сградата на съда. След произнасянето на присъдата те започнаха да скандират: "Срам!“ По време на срещата бяха задържани няколко активисти, които стояха пред съда с плакати в подкрепа на "Мемориал“. Точният брой на задържаните не е известен, медиите съобщават за поне двама.

На 28 декември съдът проведе дебат между страните, по време на който прокурорът обвини "Мемориал“ в създаване на "фалшив образ на СССР като терористична държава“. Министерството на правосъдието и Роскомнадзор също се застъпиха за ликвидирането на Мемориал. Защитата на организацията нарече иска неоснователен.

Главната прокуратура изпрати иск до ВС на 8 ноември. В същия ден московската прокуратура заведе дело в Московския градски съд с искане за ликвидация на Мемориалния център за човешки права (също признат за чуждестранен агент). Столичната прокуратура откри "признаци на оправдание“ на екстремизъм и тероризъм в дейността на организацията. Ветерани на Русия поискаха да изправят Мемориал пред правосъдието за реабилитация на нацизма. Президентът Владимир Путин се надяваше, че процесът за ликвидацията на Мемориал ще бъде обективен.

Превод и редакция: Иван Христов