Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който ще позволи на полицията да претърсва автомобили и жилищни помещения, да отцепва райони и да огражда места на масови мероприятия, пише вестник "Коммерсанть“, като посочва, че в момента с такива пълномощия вече разполагат служителите на Росгвардия.

На полицията сега ще бъде позволено да се представя на задържания след прекратяване на противозаконните му действия. Полицията ще може да отваря автомобили, за да спасява животи и да гарантира безопасността на гражданите или обществената безопасност при бунтове и извънредни ситуации, за задържане на заподозрени или обвиняеми, както и в случай на терористична атака.

На 8 декември Държавната дума прие на трето и последно четене закон за разширяване на правомощията на полицията. В същото време от текста бяха изключени разпоредби, които освобождават полицаите от отговорност за действия по време на изпълнение на задания, както и им позволяват да открият огън, ако задържаният просто се опитва да се приближи.

Съветът на Федерацията одобри закона на 15 декември.

Превод и редакция: Иван Христов