В рамките на срещата на министрите на отбраната на Русия и Индия в Делхи страните подписаха договор за съвместно производство на повече от 600 хиляди автомата АК-203. Оръжията ще се произвеждат в завод в индийския град Корва, съобщи руският концерн "Калашников". Сумата на сделката не се съобщава, но според Нindustan Times тя може да възлезе на повече от 677 милиона долара, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

Ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация (ФСВТС) Дмитрий Шугаев каза, че страните планират да изнасят продуктите на съвместното предприятие BrahMos за трети страни, а също така обсъждат доставката на други оръжия.

"Впоследствие ще бъде постигната 100% локализация на производството в Индия, което е безпрецедентно и напълно удовлетворява курса "Made in India“, прокламиран от индийското ръководство“, съобщиха от концерна "Калашников“.

Както каза ръководителят на ФСВТС Дмитрий Шугаев в ефира на телевизионния канал "Россия 24“, сред съвместните проекти за отбрана, обсъждани от Русия и Индия, са още:

-увеличение на лицензионното производство на изтребители Су-30МКИ с 50 единици;

-износ на продуктите на съвместното предприятие BrahMos, което е специализирано в разработването на ракети за различни цели, за трети страни;

-подписване на договор за доставка и лицензионно производство на преносими зенитно-ракетни комплекси "Игла-С“.

Според думите му портфолиото от поръчки за доставка на военна техника и оръжия за Индия сега надхвърля 14 милиарда долара.

На 6 декември руска делегация, водена от президента Владимир Путин с участието на, министрите на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу, и помощник на президента Юрий Ушаков пристигна в Делхи, за да се срещне с индийското ръководство. За Путин това е второто пътуване в чужбина по време на пандемията - последният път, когато той напусна Русия беше преди половин година, за среща на върха с американския президент Джо Байдън в Женева.

Превод и редакция: Юлиян Марков