Руската петролна компания "Лукойл“ стана първата голяма жертва на западните санкции в сектора на нефтопреработката - нейната рафинерия в Нижни Новгород, една от най-големите в Руската федерация, напълно затвори една от двете инсталации за каталитичен крекинг, ключови за производството на бензин, разкриват източници на вестник "Коммерсант“. Причината е авария в края на декември, а компанията сега е принудена да търси заместител на излязлото от строя западно оборудване.

Петролната компания спря продажбата на бензин AИ-95 на фондовата борса миналата седмица, но досега влиянието върху цените на акциите е незначително поради ниското търсене на гориво през зимата.

През януари блокът за каталитичен крекинг на "Лукойл“ в рафинерията в Нижни Новгород, който позволява производството на високооктанов бензин, излезе от строя, уверяват събеседниците на редакцията. Според тях причината за спирането му на 4 януари е повреда на чуждо компресорно оборудване, което не може да бъде заменено в близко бъдеще поради санкциите, наложени от Запада на Москва. Източниците твърдят, че "Лукойл“ ще се опита да завърши ремонта на инсталацията до пролетта.

В отговор на запитване на "Коммерсант“ от компанията описаха аварията като "инцидент в технологичния блок“, потвърждавайки за преустановяването на работата му. Компанията обеща да задоволи "нуждите на вътрешния пазар в координация с другите си участници, използвайки всички налични ресурси“.

Общо рафинерията в Нижни Новгород разполага с две инсталации за каталитичен крекинг, пуснати в експлоатация съответно през 2010 година и 2015 година. По-старата инсталация вече е изведена от експлоатация. В същото време, на 26 декември 2023 година, изясняват събеседниците на "Комерсант“, е възникнала повреда и в инсталацията за каталитичен крекинг, пусната в експлоатация през 2015 година, но оттогава тя е пусната на по-ниска мощност. Освен това на 21 декември 2023 година самият "Лукойл“ съобщи за пожар в една от своите инсталации. Според изданието през 2022 година нефтената рафинерия в Нижни Новгород е преработила около 15 милиона тона петрол, което е приблизително 5% от общата рафинация в Русия.

Западните санкции в нефтопреработката досега водят главно до увеличаване на планираните ремонти в рафинериите или забавяне на процеса на модернизация. Най-яркият пример е проточилият се ремонт на Астраханския газопреработвателен завод на "Газпром“, който миналата година не произвеждаше бензин няколко месеца.

Аварията в рафинерията в Нижни Новгород е първият известен случай, при който недостиг на оборудване поради санкциите на Запада може да доведе до загуба на производство на значителен обем високооктаново гориво, обяснява изданието.