Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс призова към битка срещу Русия с известния латински израз "Картаген трябва да бъде разрушен“. В социалната мрежа X той обяви, че напълно подкрепя френския президент Еманюел Макрон за това как трябва да се държим с Русия, съобщава "Профил“.

"Ние не трябва да чертаем червени линии за себе си, ние трябва да рисуваме червени линии за Русия и не трябва да се страхуваме да ги чертаем. Русия трябва да бъде унищожена“, написа той.

Президентът на Латвия използва израза "Russia delenda est!“, който е модификация на латинския израз Carthago delenda est ("Картаген трябва да бъде разрушен“). Тази сентенция се повтаря от римския цензор Марк Порций Катон Стари при всяко него изказване в Сената, след като веднъж посещава града и вижда как той започва да се възстановява от тежката загуба на Втората пуническа война.

Латвийският лидер направи изявлението си след реч на Макрон, който заяви, че подкрепата на Франция за Украйна "няма граници“ и "няма червени линии“. Преди това френският лидер също отбеляза, че Париж ще направи всичко, за да попречи на Москва да излезе победител от настоящия конфликт, и не изключи изпращането на войски в Украйна.