Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и правителството ще воюват на два фронта в следващия кратък период от време. Гръцко-турският фронт, който "минава" през Кипър, от една страна, и постоянните подстрекателски изявления на официални представители на Северна Македония, от друга - начело с нейния премиер Християн Мицкоски, където в Скопие демонстративно заобикалят Преспанския договор, където изрично се казва, че името на държавата erga omnes (за всички употреби) е "Северна Македония", пише днес гръцкият "Капитал“.

"Премиерът може да заяви, че "Гърция няма да разкрие оръжията, с които разполага, за да отговори на възможното упорство на тази тактика от Скопие", но ходовете, които Атина обмисля, за да се защити от Скопие, не са "недокументирани". С нарастваща загриженост относно непрекъснато ескалиращата националистическа реторика на своите съседи, правителството няма намерение да седи със скръстени ръце и да толерира предизвикателствата. Посланието, че европейското бъдеще на Северна Македония зависи абсолютно от уважението, което тя ще покаже към международното право и спазването на споразуменията, които е подписала, вече е изпратено до ръководството в Скопие. Според информацията в момента Атина обмисля да реагира чрез "замразяване“ на следващите глави от преговорите на Северна Македония с Европейския съюз“, пише порталът.

От друга страна се обявява "икономическото задушаване на съседната страна, ако Гърция дръпне "ръчната спирачка“ на еврофондовете, които ще бъдат насочени към Скопие, което вероятно е от не по-малко значение за Северна Македония“.

Порталът коментира и кратката среща между гръцкия премиер Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която основната тема беше кипърският въпрос.

"На срещата тет-а-тет Мицотакис-Ердоган беше потвърдено, че ситуацията в морето и във въздуха ще остане същата през следващия период - "трудните въпроси" са отложени за септември, когато се очаква нова среща Мицотакис- Ердоган. На 20 юли, разбира се, двамата лидери ще съжителстват в Кипър в "предизвикателство“ с голяма трудност: г-н Мицотакис ще бъде в Кипър за черната годишнина на Атила и Ердоган в окупирания Кипър. Най-важното за това, както посочиха властите, е "да се избегне напрежението на място", пише порталът.

За гръцката страна разделянето на острова за 50 години не е приемлива ситуация и трябва да се използва всяка възможност за разрешаване на кипърския въпрос в рамките на международното право и решенията на Съвета за сигурност на ООН. Също така за Гърция обединението на Кипър и уреждането на кипърския въпрос е най-високият приоритет, който трябва да бъде решен в ООН.

Министърът на външните работи Йоргос Герапетритис ще информира лидерите и представителите на парламентарните партии за външнополитическите въпроси на страната в гръцкото МВнР.

Според информацията, публикувана в гръцките медии, Герапетритис ще се позовава на текущите дипломатически консултации за продължаване на диалога по кипърския въпрос, както и на действията на правителството срещу настоящите предизвикателства от Северна Македония.

Гръцките медии предадоха и изявления на премиера Християн Мицкоски за Al Jazeera, който отново подчерта, че споразумението от Преспа се спазва от македонската страна, но не всички задължения са изпълнени от страна на Гърция.

"Смятам, че ако споразумението бъде анализирано и прочетено правилно, ще се види, че сме направили много повече от това, което е наше задължение, не само по отношение на споразумението от Преспа, но и по отношение на графика за действия по неговото изпълнение. Пак казвам, въпросът е какво направи южната ни съседка. Споменахте подкрепа от страна на Гърция за интеграцията на Македония в евроатлантическите институции, но аз, освен подкрепа с декларации за намерения, не видях никаква съществена подкрепа, а и гражданите на страната не я усетиха и няма да се връщам на обидната реторика, като скопяни, Скопие, в нератифицирането на меморандуми от парламента през предходните пет години. Ако аз съм проблемът сега, какво се е случило преди няколко години?“ – пита Мицкоски.

От друга страна, опозиционна партия СИРИЗА обвини гръцкото правителство в "дипломатическа летаргия", фокусирайки се върху външнополитически въпроси.

"Само за два дни както премиерът на Северна Македония, така и турската страна грубо нарушиха международното право за сметка на нашите национални интереси, а международно отслабеният г-н Мицотакис продължава без да се замисли своята външна политика. В крайна сметка разстоянието от главата на "македонския боец“ до дипломатическата летаргия е много малко. За СИРИЗА защитата на националните интереси и права, основани на международното право, е непоклатима позиция, далеч от всякакви подозрения, че служи на дребни партийни цели", завършва изявлението на партията, публикувано в петък.