Във вторник вечерта при координирана акция с комисията по канабис в една от регистрираните фирми, произвеждащи марихуана с медицинска цел в Струмица полицията иззе около 1,5 тона недекларирана марихуана. По разчети на МВР иззетата марихуана от юридическото лице в Струмица струва около 3 млн. евро, каза вътрешния министър на република Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от скопския телевизионен “Канал 5“.

"В РСМ са регистрирани много фирми, които работят в тази сфера, а това е чувствителен бизнес, за който законът, ограничаващ възможността за злоупотреби трябва да бъде допълнително регламентиран, за да ги сведе до минимум,“ казва Костадин Дуковски, президент на Асоциацията на производителите на канабис за медицински цели. Според него комисията не разполага с достатъчно човешки ресурси, за да контролира дейността, затова той казва, че е необходимо възможно най-скоро да се създаде агенция за канабиса, която да отговаря само за този бизнес.

Злоупотреби винаги ще има, но трябва да се търси системно решение, да има колкото се може по-малко злоупотреби и да се направи добра превенция на закона. Това означава, че трябва да има повече екипи, повече хора, които ще контролират, по време на засаждането и след събирането, за да може комисията да отиде на терен за установяване на фактическата обстановка, за да имаме начини за превенция и всичко зависи от това доколко сме готови да го направим,“ продължава Дуковски.

През нощта при друга акция са иззети още три торби марихуана с тегло 50 кг на стойност 200 000 евро. Те са били прехвърлени в автомобил със струмишки номера, а двама души са задържани от полицията.

Това не е първата акция на МВР, миналата година в сътрудничество с американската DEA в Прилеп беше иззет канабис на стойност 800 000 евро, а полицейски командир беше арестуван. При друг случай от склад във Валандово са откраднати два тона марихуана, които по-късно са открити в Арачиново, край Скопие.

Превод и редакция: Юлиян Марков