Министрите на външните работи на България Теодора Генчовска и на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи се срещнаха днес в София в понеделник преди началото на Втората съвместна сесия между правителствата на Република България и Република Северна Македония, информира скопският телевизионен “Канал 5“

Първите дипломати на двете страни са изразили задоволство от активизирането на диалога през последните седмици, както и увереност, че предстоящото заседание между правителствата ще допринесе за задълбочаване на положителната динамика в отношенията.

Те са приветствали инициативата за създаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия диалог и инструмент за идентифициране и използване на практическите ползи от по-активното сътрудничество между България и С. Македония.

По време на срещата е било разгледано текущото състояние на политическия диалог и двустранните отношения, включително в контекста на изпълнението на Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Двамата министри са обсъдили и даденият от С. Македония през декември 2021 г. отговор на предложенията от България за пакет политически въпроси, известен като "5+1“.

Министър Генчовска и министър Османи са споделили мнението, че преките и интензивни контакти между министерствата на външните работи на двете страни са правилният път за продължаване на усилията за намиране на взаимно приемливи решения на отворени въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков