Какво точно съдържат проектозаключенията на Съвета по общи въпроси в очакване на утрешната среща на министрите по европейските въпроси в Брюксел, където Република Северна Македония (РСМ) се надява на някакъв напредък в деблокирането на европейската интеграция, коментира скопският телевизионен “Канал 5“.

"Съветът очаква с нетърпение провеждането на първите междуправителствени конференции с РСМ и Албания възможно най-скоро тази година, след като рамката за преговори бъде одобрена от Съвета,“ се отбелязва в един от проектите за заключения, които ще бъдат на масата утре пред външните министри на страните-членки на Съюза.

В допълнение към графика, в заключението се посочва, че Съветът на Европейския съюз настоява за спазване и прилагане на двустранните споразумения на Македония с Гърция и България и приветства напредъка в реформите на страната, който позволи началото на преговорите през март миналата година.

"Приветстваме напредъка във върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Съветът насърчава всички страни да продължат да задълбочават инерцията на реформата и да подобряват конструктивния диалог.“

В областта на съдебната власт Съветът отбелязва необходимостта от прилагане на съществуващата правна рамка в съответствие със стандартите на Съюза, което ще гарантира безпристрастността и професионалното функциониране на системата.

Едно от исканията на България е проектозаключенията, които са били видени от Македонската информационна агенция (МИА) и които могат да предхождат промените в следващите часове, да се използва пълното конституционно име на страната, а за останалите страни от региона да се използва краткото име. Въпреки положителните становища на Съвета на Европейския съюз, според съобщенията България няма да отстъпи позицията си и очакванията са РСМ да не получи зелена светлина на утрешния Съвет по общи въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков