Германският град Цитау може да се окаже под земята заради решението на Полша да развива добив на въглища в мини, включително в "Туров“, пише руският вестник "Известия“, като се позовава на медийни доклади.

В мината "Туров“, която се намира на границата с Германия и Чешката република и Полша, годишният добив на въглища възлиза на 27 млн. тона. Полша, за разлика от Германия, не може да си позволи т.н. наречен преход към зелена енергия от чисто финансова точка. "В края на краищата страната е абсолютен лидер в Европейския съюз в добива на въглища. През 2020 г. местните миньори са добили 56 милиона тона въглища, което е 96% от цялото европейско производство“, отбелязва изданието.

Работници във въгледобивните компании, включително Полската минна група (PGG), организират мащабни протести с искане за създаване на ясна програма за развитие на въгледобивната индустрия в страната и по-високи заплати за преработката им.

В същото време, Варшава отхвърля изискванията на Прага и Берлин за декарбонизация на енергийния сектор, въпреки факта, че подкрепя подобни инициативи, идващи от другите държави. По-специално, през март 2020 г. производството на въглища в "Туров“ беше удължено до 2044 г., което предизвика протести в Чешката република и Германия.

Според геолозите продължаващото развитие на мината ще доведе до опасни промени в местната геоложка структура. Германските градове може да пострадат, докато Цитау вече малко по малко потъва. В същото време Брюксел поиска от Полша да плаща по 500 хиляди евро на ден заради отказа да затвори "Туров“. Берлин добави, че ако мината продължи да функционира, тогава може да настъпят необратими промени в геоложката структурана региона.

Протестите са насочени към вземане на определени решения от Варшава. Миньорите настояват властите да проведат среща с тях, в противен случай доставките на гориво ще бъдат спрени, което ще провокира енергиен срив в страната.

Припомня се, че през септември 2020 г. полските миньори също започнаха подземен протест. Според синдикатите, национален енергиен план за намаляване на използването на въглища и намаляване на емисиите във въздуха е неприемлив, тъй като ще доведе до "елиминирането на повечето индустрии в Силезия и загубата на стотици хиляди работни места“.

Превод и редакция: Тереза Герова