Сърбия очаква до края на годината да получи доставка на руски противотанкови ракетни комплекси "Корнет“. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич след срещата с руския президент Владимир Путин в Сочи, съобщава вестник "Известия“.

В рамките на преговорите в Сочи двамата лидери са обсъдили и военно-техническото сътрудничество между двете страни. Вучич допълни, че е запознал руския си колега с различни промени в отношенията на силите в региона.

"Първите неща, които ще имаме преди края на годината, това не са стратегически неща, а много важни тактически неща, това са противотанковите системи "Корнет“ – пускови установки и ракети, за да действат срещу бронирана техника, които са много важни на наша територия“, добави Вучич.

Сръбският президент обяви намерението си да се срещне с Путин на 16 октомври. Целта на посещението му в Сочи бе обсъждането на цените на газа. След разговорите стана ясно, че през следващите шест месеца Сърбия ще получава природен газ от Русия на непроменена цена – 270 долара за 1000 кубически метра. Новият, дългосрочен договор за доставки на синьо гориво ще бъде с изключителни условия за западната ни съседка, увери Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова