Украйна и Германия подписаха споразумения за предоставянето на гаранции за сигурност Киев и за двустранни отношения. Съответното бе обявено на пресконференция на канцлера на ФРГ Олаф Шолц и президента на Украйна Володимир Зеленски в Берлин, предава РБК-Украйна.

"Днес правим историческа стъпка. Президентът Зеленски и аз сключихме споразумение за двустранни отношения, за гаранции за сигурност. Този документ е трудно да се подцени. Той установява, че Германия ще продължи да подкрепя независима Украйна, която се защитава от Русия агресия“, заяви Шолц.

Канцлерът подчерта, че Германия ще подкрепи украинските партньори в развитието на съвременните отбранителни способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да се предотврати всякаква агресия от страна на Руската федерация.

"Ако Руската федерация мисли за това в бъдеще, тогава имаме подробни дипломатически, икономически и военни споразумения за това как ще помогнем на Украйна. Споразумението е въплъщение на това, което държавите от Г-7 се споразумяха миналата година във Вилнюс", отбеляза лидерът на федералното германско правителство.

Така Германия стана втората държава след Великобритания, която се ангажира с предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна, подчертава агенцията.

"Други страни ще ни последват. Веднага след нас са нашите френски приятели“, допълни Шолц.

Подписаното споразумение обхваща и помощ в цивилната сфера - разминиране, осигуряване на енергийната инфраструктура и възстановяването.

"На свой ред Украйна поема отговорност за продължаване на реформите, които водят до присъединяването на Украйна към ЕС“, подчерта германецът.

Съгласно договора Германия потвърждава непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници от 1991 година.

Освен това Германия възнамерява да оказва подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да помогне на държавата да се защити и да възстанови териториалната си цялост.

Двустранното споразумение е валидно десет години от датата на подписването му и ясно определя конкретните задължения за сигурност, които Германия е предоставила на Украйна. Документът определя приоритетни области на двустранното сътрудничество в областта на сигурността - военна, политическа, финансова и хуманитарна.

Споразумението също така предвижда през 2024 година Германия да предостави средства за военна помощ на Украйна на обща стойност над седем милиарда евро, което значително ще укрепи украинската армия. Берлин ще продължи да оказва подкрепа на Украйна през целия срок на действие на документа.

Страните също така признават важността на прилагането на санкции за ограничаване на достъпа на Русия до финанси, стоки, технологии и услуги. Според документа Германия ще работи за подпомагане на санкционния натиск върху Русия и за борба със заобикалянето на санкции, докато продължава продължава войната и докато не бъде възстановена териториалната цялост на Украйна.

Освен това Германия ще продължи да работи в коалицията за създаване на трибунал за престъплението "агресия“ срещу Украйна.