Китай подкрепя руските инициативи за гаранции за сигурност в Европа, пише агенция "Интерфакс“.

"Китайската страна се отнася с разбиране и подкрепя предложенията, направени от Руската федерация за формиране на дългосрочни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа“, се казва в съвместното изявление на Руската федерация и Китай относно международните отношения, прието на срещата на върха в Пекин. .

Съгласно текста на документа, публикуван на сайта на Кремъл:

Русия и Китай призоват САЩ да се откажат от разполагането на ракети със среден и малък обсег с наземно базиране в Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа. Страните също така смятат, че "оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), ускоряване на изследванията и разработването на наземни ракети със среден и малък обсег и желанието им да бъдат разположени в Азиатско-Тихоокеанския и европейския регион, както и прехвърлянето им на своите съюзници, води до повишаване на напрежението и недоверието, увеличава рисковете за международната и регионална сигурност, води до отслабване на международната система за неразпространение и контрол на въоръженията, подкопавайки глобалната стратегическа стабилност.

Русия и Китай са загрижени от създаването на нов отбранителен съюз между САЩ, Великобритания и Австралия – AUKUS и призовават участниците да изпълняват задълженията си за неразпространение на ядрено и ракетно оръжие.

В изявлението се отбелязва, че създаването на алианса включва "задълбочаване на сътрудничеството между неговите членове в области, засягащи стратегическата стабилност, по-специално тяхното решение да започнат сътрудничество в областта на ядрените подводници“. Русия и Китай смятат, че подобни действия "противоречат на задачите за осигуряване на сигурността и устойчивото развитие на Азиатско-тихоокеанския регион, увеличават опасността от започване на надпревара във въоръжаването в региона и създават сериозни рискове от ядрено разпространение“.

Всяка държава има своя собствена демокрация

Лидерите на Русия и Китай в съвместното изявление говорят и за своите идеи за демокрация, като подчертават, че тя не може "да се изгражда по шаблони“.

"В зависимост от социално-политическата структура, историята, традициите и културните характеристики на дадена държава, нейният народ има право да избира такива форми и методи за прилагане на демокрацията, които съответстват на спецификата на тази държава“, се казва в съвместното изявление на Русия и Китай.

"Правото да преценява дали една държава е демократична е запазено само за нейния народ“, се казва в изявлението.

В него се отбелязва, че Русия и Китай, като световни сили с богато културно и историческо наследство, имат дълбоки традиции на демокрация, основани на хиляди години опит в развитието, широка народна подкрепа и отчитане на нуждите и интересите на гражданите.

"Русия и Китай гарантират на своите народи правото, в съответствие със закона, да участват чрез различни методи в различни форми в управлението, в обществения живот. Народите на двете страни са уверени в избрания от тях път и уважават демократичната структура и традиции на другите държави“, се казва в изявлението.

Путин и Си Дзинпин подчертават, че "опитите на отделните държави да наложат своите демократични стандарти на други държави, да си присвоят монополното право да оценяват нивото на съответствие с критериите за демокрация, да начертаят разделителни линии по идеологически основания, включително чрез създаване на тесноформатни блокове и ситуационни съюзи, представляват автентичен пример за потъпкване на демокрацията и липсата на нейния дух и истински ценности. Подобни опити (...) представляват сериозна заплаха за глобалния и регионален мир и стабилност, подкопават стабилността на световния ред“, се казва в изявлението.

Страните се противопоставят на злоупотребата с демократични ценности, намесата във вътрешните работи на суверенните държави под предлог за защита на демокрацията и правата на човека, както и опитите за провокиране на разцепление и конфронтация в света.

Путин и Си Дзинпин подчертават, че "защитата на демокрацията и правата на човека не трябва да се използва като инструмент за натиск върху други страни“.

"Страните са готови да работят заедно с всички заинтересовани партньори в интерес на насърчаването на истинската демокрация“, казват лидерите на двете страни.

Руският президент Владимир Путин е на еднодневно посещение в Китай в петък.

Превод и редакция: Иван Христов