Терористичната група Хизбула предприе голяма атака срещу Израел: от около 5:00 сутринта местно време те изстреляха повече от 300 ракети и дронове по цели в Израел, повечето от които в северната част на страната, пише BILD.

Израелското министерство на отбраната обяви извънредно положение за 48 часа; всички жители на северната част на страната трябва да останат близо до убежища.

Засега изглежда, че първата вълна от атаки на Хизбула не е нанесла сериозни щети - системата за противовъздушна отбрана "Железен купол“ е прихванала десетки снаряди.

Съществуват обаче опасения, че Хизбула е започнала първата вълна от атаки, използвайки сравнително евтини и неуправляеми 122-милиметрови ракети и някои дронове само за да опустоши арсенала на противовъздушната отбрана на Израел.

По-рано израелското разузнаване явно е предотвратило голяма атака срещу Тел Авив: според израелското министерство на отбраната ракетните позиции на терористите на Хизбула са били незабавно атакувани от израелски бойци.

Според израелската армия около 100 бойни самолета са били разположени и са атакували повече от хиляда цели на Хизбула в Ливан.

New York Times съобщава: "Превантивният удар на Израел беше насочен срещу ракетни установки в Ливан, които бяха програмирани да изстрелят залп срещу Тел Авив в 5 часа сутринта“, казва представител на западното разузнаване.

Причината за израелския удар е, че военните са открили, че Хизбула се готви да изстреля ракети към израелска територия, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари рано тази сутрин.

В изявление Хизбула обяви, че нейната атака е първата фаза на "отмъщение": военни цели в Северен Израел са били ударени, като ще последват нови атаки. Хизбула възнамерява да отмъсти за смъртта на своя командир Фуад Шукр, който беше ликвидиран от Израел в Бейрут.