"Хизбула" предприе масирана ракетна атака срещу Северен Израел от Ливан. Според The Times of Israel над Галилейския полуостров са регистрирани множество прихващания от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол". Точният брой на ракетите не е уточнен - според различни съобщения той варира от 30 до 50.

"След като през нощта в Северен Израел прозвучаха сирени, бяха идентифицирани около 30 снаряда, пресичащи Ливан, повечето от които бяха прихванати от екип на противовъздушната отбрана на Израелските отбранителни сили. Установено е, че един снаряд е паднал в квартал Бейт Хилел, а няколко са паднали в открити местности. Не се съобщава за жертви", съобщава израелската армия.

Както е отбелязано, след това ИОС са нанесли удари по пусковата установка на "Хизбула", от която са били изстреляни снарядите, и по допълнителна терористична инфраструктура в района на Марджааюн в Южен Ливан. Освен това артилерията на армията е стреляла, за да ликвидира заплахите в района на Одайсех.

На 31 юли Исмаил Хания, лидер на политическото крило на палестинската групировка ХАМАС, бе убит в резиденцията си в Техеран. След това иранският представител в ООН Саид Иравани заяви, че Иран ще проведе "специална операция" срещу Израел като отмъщение.

Впоследствие медиите, позовавайки се на ирански официални лица, съобщиха, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил директен удар срещу Израел.