Бойци от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обвиняват командването на 41-ва бригада за пробива на руснаците край Торецк, пише американският вестник The New York Times.

По думите им атаката е започнала два дни след завършването на ротацията в този участък на фронта: 24-та бригада бе прехвърлена към Часов Яр, а от града към това направление на фронта - 41-ва, въпреки че войниците са забелязали ясни признаци на подготовка за руска офанзива и са предупредили командването за това.

"Беше голяма грешка, че бяхме изтеглени оттам“, признава сержант Ляхович.

В резултат на това 41-ва бригада не била в готовност да защитава Торецк, тъй като служещоте в нея не са познавали дорбе терена. Командирът на бригадата също е критикуван, че е издавал "неясни заповеди и не реагира бързо на променящата се среда на заплаха“.

"Имаше загуби в батальона поради безсмислени заповеди на старши командира“ на 41-ва бригада, твърди лейтенант Евгений Строкан, командир на взвод за бойни безпилотни апарати от 206-ти батальон за Териториална отбрана, чиито бойци също са били прехвърлени в 41-ва бригада.

"Това вече е аксиома на войната - преобладаващото мнозинство от старшите командири не могат или отказват да оценят обективно способностите на личния състав под тяхно командване“, написа в социалните мрежи Роман Куляк, заместник-командир на 206-ти батальон.