"Успехът“ на Русия в Казахстан може да влоши позициите на Украйна. В резултат на събитията в Казахстан няма да има "отвличане" на вниманието на Руската федерация от Украйна, пише украинското издание “Главред“

За ситуацията в Казахстан могат да се направят няколко важни извода.

1. Казахските власти удържаха положението, не се стигна до падане на "режима Назарбаев-Токаев", а по-нататък ще наблюдаваме кристализацията на нова квазиавтократична система.

2. Западът глупаво пренебрегна ситуацията и реши да не се меси. Те имат търговски интерес в Казахстан и дестабилизацията би била контрапродуктивна. Следователно ги нямаше очакваните искания за правата на човека, демокрацията и ценностите. Това още веднъж потвърждава, че не ценностните и морални нагласи имат решаващо влияние върху политиката на водещите страни в света.

3. Токаев отстрани Назарбаев под прикритието на "газови бунтове", като по този полатическия преход, започнат през 2019 г. от самия "Елбаши". Именно този сюжет беше решаващ във вчерашните събития и ще бъде основен в по-нататъшното развитие на ситуацията в Казахстан. С премахването на фактическото двувластие започва преразпределение на политическото влияние и финансовите потоци.

4. Влизането на миротворците на ОДКБ по искане на Токаев в краткосрочен и средносрочен план ще укрепи Русия в Централна Азия като гарант за сигурността. И това ще даде на Москва допълнителни аргументи в договарянето със Запада и Китай. Ако обаче Руската федерация започне да използва мисията на ОДКБ, за да оказва натиск върху казахстанските власти по въпроси, които не са свързани с техния мандат (руски език, култура, демография, икономика), тогава в стратегическа гледна точка това ще се обърне срещу тях във взрив на антируския национализъм, който вече нараства в Казахстан.

5. Не се получи "отклоняване на вниманието" на Руската федерация от Украйна в резултат на събитията в Казахстан. Напротив: възможностите за укрепване в резултат на пристигането на войските на ОДКБ и подкрепата на властите ще укрепят преговорните позиции на Руската федерация в украинска посока. С други думи, ситуацията в Казахстан изобщо не засегна Киев и потенциално може дори да влоши позициите му, тъй като Русия циментира имиджа на "гарант на сигурността“ и играч в процесите на регионална стабилизация, за които Путин води диалог с Байдън.

6.Протестите в Казахстан са индикатор за сериозно "заболяване“ в много страни от пост-ковидния свят. Социално-икономическият, "гладен" характер на протестите, липсата на водеща личност, хаосът и недоволството срещу системата, превръщащи ги в погроми, грабежи, убийства и "лумпенизирани" бунтове, които имат потенциала да избухнат в много страни по света и стават все по-разпространен начин за протест срещу системата. Те са едно отчаяно желание да подобрят условията на живота поне за ден. Такива протести са най-разрушителни и лесно манипулируеми. Липсата на ясен дневен ред и лидери улесни правителството да ги ликвидира със сила.

Превод и редакция: Юлиян Марков