Върховната Рада на Украйна гласува на първо четене законопроект за легализация на огнестрелните оръжия в Украйна За проектозакона, според който се дава право на гражданите да притежават огнестрелно оръжие, гласуваха 274 депутати, предава киевското електронно издание "Главред".

Инициатори на законопроекта за правото на гражданско огнестрелно оръжие бяха няколко десетки депутати.

Новият законопроект ще регулира социалните отношения, възникващи в сферата на реализирането на правото на гражданите и юридическите лица в Украйна да притежават огнестрелно оръжие, боеприпаси за него, както и продукти, структурно подобни на оръжията и боеприпасите, и определя правния статут на притежаване на огнестрелни оръжия.

Съгласно член седми от законопроекта гражданите ще имат право да притежават огнестрелно оръжие и боеприпаси, принадлежащи на физически и юридически лица, с изключение на:

-гладкоцевни късоцевни огнестрелни оръжия, предназначени за стрелба с патрони;

-нарезни оръжия с калибър над 12,7 mm, ако скоростта на куршума им надвишава 700 m/s;

-револвери;

-дългоцевни гладкоцевни огнестрелни оръжия с калибър над 27 милиметра;

-нарезни цеви за гладкоцевни огнестрелни оръжия;

-бронебойни, взривни или запалителни боеприпаси, както и снаряди за такива боеприпаси;

-боеприпаси, специално проектирани за подобрено проникване.

Както "Главред" съобщи, по-рано министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников заяви, че е дългогодишен привърженик на легализирането на оръжията в Украйна. Той обаче подчерта, че украинците трябва да имат право да държат, а не да носят пистолети.

Според него това може да повиши безопасността на гражданите, да помогне на служителите на реда и да намали престъпността.

Превод и редакция: Юлиян Марков