Като истински народен президент Зеленски иска да проведе референдум за съдбата на Крим и статута на Донбас. И е правилно. Нека хората решават, пише украинското издание “Главред“, в материал, представен без редакторска намеса.

Народът винаги е прав. Ако през 1939 г. някой беше попитал народите на Франция и Англия дали искат да обявят война на Германия заради някаква Полша, може да се каже със сигурност, че почти нямаше да има желаещи.

И Чърчил, след поражението на Франция, не трябваше да изнася войнствени речи и да предлага на народа си "нищо, освен пот и кръв“, а да пита точно този народ какво искат, а той – народът явно искаше мир. Кой иска да умира?...

И Сталин трябваше да излезе пред народа още през юли 1941 г. и честно да си признае - така и така, ние, заклетите болшевики, прецакахме страната, да направим референдум и да преговаряме с Хитлер. Добре какво? ..

И майданците през 2013-2014 г. трябваше да питат хората. В крайна сметка повечето хора седяха вкъщи на топло, до телевизора - все пак е важно да се знае тяхното мнение. Ами ако Янукович им е мил? Все пак някой го е избрал?...

Също така е много важно правилно да формулирате въпросите. В крайна сметка, ако украинците бяха попитани през 1991 г.: искате ли независимост, което би означавало, че бивши партократи и бъдещи олигарси ще откраднат и съсипят девет десети от бившата социалистическа собственост, ще станете просяци, а безсрамни политици ще Ви управляват - тогава едва ли мнозина биха се съгласили при така формулиран въпрос.

Така за Крим и Донбас трябва да задавате правилните въпроси. Няма нужда да викате "Чий е Крим?!" По-меко трябва, интелигентно, но по народно му :

Подкрепяте ли отлагането на връщането на Крим към Украйна за 10 години, в името на икономическия просперитет? ..

Съгласни ли сте със запазването на специалния статут на Донбас за 10 години, в името на прекратяването на войната? ..

Нещо такова. Главният готвач ще го оправи. А хората са умни, ще разберат и ще направят правилния избор.

Превод и редакция: Юлиян Марков