В Европа за първи път в историята на световната енергетика търсенето на природен газ се унищожава изкуствено, което вече доведе до деиндустриализация в региона. Това подчерта изпълнителният директор на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер на среща, посветена на годишните резултати, предава ТАСС.

"Ситуацията в Европа ни е добре известна. Поставен е рекорд. Там за първи път в историята на световната енергетика има изкуствено унищожаване на търсенето на газ. За първичен енергиен носител. Умишлено, представете си, унищожаване на търсенето на един от най-екологичните енергийни продукти. Подобно нещо не се е случвало досега в историята. В много европейски страни това всъщност вече доведе до деиндустриализация“, коментира Милер.

Агенцията припомня, че по-рано руският вицепремиер Александър Новак отбеляза, че Европа е намалила потреблението на газ с над 100 милиарда кубически метра от 2021 година до 490 милиарда кубически метра през текущата година.

"Газпром“ съобщи, че потреблението на газ в европейските страни през 11-те месеца на тази година е намаляло с 34 милиарда кубически метра, падайки до нивата от 1996 година. В същото време рисковете за енергийната сигурност на Европа, особено през зимата, са се увеличили значително, предупредиха от компанията.