Наскоро, по време на щурма на град Красногоровка в Донбас, руските формирования използваха така наречения "танк-костенурка“ - съветски Т-72, ​​обшит в листове метал.

Според BILD руснаците са създали поне две такива машини. Първата е унищожена в хангара, а втората все още действа по предните линии на фронта. Изданието посочва, че руският военен кореспондент Александър Сладков е публикувал селекция от тези и други руски танкове с нова защита срещу дронове. "Това не е заради нашата бедност“, отбелязва той и добавя, че "днес няма надеждна стандартна защита за танкове и броня като цяло срещу дронове камикадзе“. Освен това Сладков нарича Т-72, ​​окачен с метални листове, "цар-мангал“ (цар-барбекю).

Както се вижда от снимката, други танкове са облицовани с дървени сандъци за снаряди, вероятно с пясък, експлозивни реактивни бронеблокове, камуфлажни мрежи, решетки, вериги, трупи и дори камъни.

Експертът по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке нарича всичко това "фрийк шоу“, но отбелязва, че подобни иновации показват относителни резултати и позволяват на руснаците частично да намалят загубата на хора и оборудване.

На фронта все по-често се забелязват странни руски танкове с причудливи приспособления. T-72 със защитна броня отгоре бяха наречени "танкове костенурки“. Те вероятно могат да се използват за разминиране. Както писа Forbes, всички забелязани "танкове костенурки“ принадлежат на 5-та мотострелкова бригада, бивша сепаратистка част, която сега е под руско командване.