Торецк в Източна Украйна планира принудителна евакуация поради напредването на руските войски за първи път от началото на 2024 г. Украинският "Фокус“ пише материал относно ситуацията и какво да очакваме по-нататък. Статията е предадена без редакторска намеса от "Фокус“.

На 25 юни ръководителят на Донецката областна държавна администрация Вадим Филашкин заяви, че на заседание на комисията по въпросите на технологичната и екологичната безопасност и извънредните ситуации ще бъде разгледан въпросът за принудителната евакуация. Руските въоръжени сили са се приближили много близо до Торецк и градът е без електрозахранване вече втори ден. Вражеският обстрел пречи на снабдителните линии да бъдат ремонтирани.

В момента активно се евакурат доброволно хората от града. Ако завчера в Торецк имаше 6000 жители, сега вече са останали 5500. Евакуацията от Лиман, Красногоровка и община Очеретинска громада също продължава.

Битката за Торецк започва?

На 22 юни анализаторите на DeepState съобщиха, че руските войски са увеличили натиска и са превзели село Шуми. Освен това село Северное се превърна в изключително гореща точка.

"Кацапите ще се опитат да развият тактическия си успех, като изтеглят допълнителни резерви в тази зона. Целта им е очевидна – да окупират Торецк“, пишат анализаторите.

"Фокус“ се свърза със съоснователя на DeepState Роман Погорели за повече информация, за да обсъдят ситуацията в Торецк и как руските въоръжени сили успяха да продължат напред след години на отбрана. Според Погорели руските войски неочаквано са изненадали украинските части по време на ротация.

"Торецк е наистина неочакван участък, където по същество нямаше такива активни бойни действия и като цяло този район беше слабо отразяван. И тук виждаме как руснаците превземат село Шуми и се приближават към покрайнините на Северни и Дружба. Всички знаем, че това се случи по време на ротации в този район. Те хванаха нашите части в този процес. Заслужава да се отбележи, че ротациите са много деликатен процес. Всяка страна се опитва да хване другата по време на това, защото е много сложен процес. Разбира се, въпросът е как се изпълнява и как се изпълнява правилно - това е ювелирна работа. Да доближиш една бригада, за да могат да им се прехвърлят позиции и информация, за да могат да се настанят на нови позиции и да се запознаят с обстановката. Много деликатни процеси. Трябва да потърсим отговор защо се случи това. Ние също се опитваме да хванем врага на ротации. Но и нас вече са ни хващали на ротации, по-специално в района на Тернов-Ямполовка, което им позволи да достигнат покрайнините на тези села. Всичко това започна именно с онова, за което пишем на нашия канал“, обяснява случилото се в района на Торецк Роман Погорели.

Според анализатора внезапността е изиграла решаваща роля в полза на руснаците; това не е била планирана операция. Въоръжените сили на Руската федерация винаги използват пролуките и ги насищат, за да надграждат успехите, ако търсят слабости някъде. Ситуацията в Торецк може да се влоши, ако украинските военни усилия за стабилизиране се окажат неуспешни.

"Сега нашите бойци правят всичко възможно, за да загасят пожара. Предприемат се стабилизационни мерки, за да покажат на врага, че няма да успеят там – да покажат, че няма да успеят, че нашите се държат и не се страхуваме от никакъв натиск. Виждаме активно движение в зоната на пробива при Дружба, Шуми, Северное, те са навсякъде“, подчерта съоснователят на DeepState.

Роман призовава украинците да не се поддават на паника, защото всички са се хвърлили да правят някакви прогнози, да изграждат анализи около Торецк, че това може да е загуба на голям град. След това пътят към Константиновка се отваря за въоръжените сили на РФ, които се опитват да напреднат от Часов Яр.

"Всичко това е възможно, ако строите всичко върху далечните перспективи. Рисуват се сценарии за филм на ужасите. Голям пробив. Все едно ей сега ще вземат Торецк. Но, приятели, това е доста голям град. Не е толкова лесно да се превземе“, продължава той.

Битката при Торецк – има ли фортификации там

"Ако говорим за инженерни и укрепителни съоръжения, не знам как е на ниво бригада, защото най-вероятно са изградили позициите по някакъв начин, но ако говорим за най-високо ниво, тогава според отзивите на войниците, те не са най-добрите. Позициите не са много готови и тук трябва да търсим отговори на въпросите. Ситуацията е тежка, може да се влоши, но пак казвам, отбранителните сили правят всичко възможно да стабилизират ситуацията. От една страна, до известна степен е важно да се намали публичността. Но от друга страна, обсъждането на такива въпроси е не по-малко важно. Какво може да се случи, ако ситуацията се усложни?“, казва г-н Роман в разговор с "Фокус“.

Възможен ли е бърз пробив на руските въоръжени сили към Торецк?

"Ако наистина искате, можете да полетите и в космоса. Всичко зависи от обстоятелствата и от развитието на ситуацията. Нашите правят всичко, за да предотвратят това "възможно“ за противника. Да покажат, че натискът ще бъде овладян и нищо няма да се получи за тях. Зависи и от желанието на врага да прехвърли сили там и да развие този района. В района на Шуми и Северни всичко беше доста бързо, но сега виждаме, че линиите се втвърдиха и ситуацията все още не се е променила. Надявам се, че поне положението ще остане там, където е сега. Напредването им ще се забави и нашите бойци ще вземат определени решения, които няма да им позволят да стигнат до Торецк или Северни. Но не искам да спекулирам, защото ситуацията може да се промени във всеки един момент“, заяви Роман Погорели.

Какво е значението на Торецк

Торецк е част от Донецката агломерация; градът е важен комуникационен възел. На тактическо ниво Ню Йорк може да е под заплаха. Има и нов маршрут за руските въоръжени сили до Константиновка. За ВСУ това е поредното предизвикателство, защото трябва да се търсят хора, резерви и средства за възпиране на противника. Украйна няма толкова много от тях, колкото Руската федерация. Освен това въоръжените сили на Руската федерация се борят с количеството, а силите на отбраната се опитват да се борят с качеството - това са съвсем различни съотношения.

"Според мен е рано да се говори за Торецк. Трябва да наблюдаваме дали всичко може да се стабилизира в района на Дружба, Шуми и Северни и в каква посока ще тръгне всичко. Ще стане по-лошо или няма да се развие ситуацията“, казва той.

Според съоснователя на DeepState Константиновка е важно селище, включително и заради комуникациите.

"Глобално целта им е да достигнат административно-териториалните граници на Донецка област. Следователно всички големи градове, за които се сещате, а това са Славянск, Краматорск, Дружковка, Константиновка, Торецк, Часов Яр и др. априори са в плановете на Русия“, обобщи Роман.