Правителството на Косово реши да въведе режим на тока за период до 60 дни. Това решение идва след 10 години, в които в страната нямаше подобни ограничения, информира македонският “Фокус“.

Това са планирани ограничения с продължителност два часа на два пъти в рамките на ден.

Косовският оператор на електроразпределителна система KEDS прилага ограничения поради ръст на потреблението, ниските нива на вътрешно производство, високи вносни цени и проблемите, причинени от този дисбаланс в преносната мрежа.

Двете въглищни централи там напоследък не работят, което допълнително допринесе за тежката ситуация.

Предвижда се въвеждане на ограничения за доставка на електроенергия на потребителите и налагане на специални задължения на енергийните компании.

Последната дума за извънредната ситуация в енергетиката ще бъде на парламента, който може да реши да удължи този период с още 30 дни.

Косовският премиер Албин Курти каза че Косово не е могло да купува електричество по-рано и да избегне енергийната криза, защото електричеството, както каза той, не е стока, която може да се съхранява в хладилник.

Жители на прищинския квартал Ветерник протестираха в косовската столица, като обявиха, че ще блокират и магистрала, защото са останали без ток и парно в домовете си.

Превод и редакция: Юлиян Марков