Среща на върха, събрала близо 50 европейски лидери, десетки сътрудници и легиони журналисти, завърши с удар като от мокър парцал, тъй като събралите се не успяха да постигнат значителен напредък за разрешаване на конфликти на прага на Европа - или всеки друг регионален проблем, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса.

Третото издание на любимия проект на Еманюел Макрон, Европейската политическа общност (ЕПО), беше обявено от съветници като възможност за постигане на мир между воюващите Армения и Азербайджан, деескалация на напрежението на Балканите и провеждане на стратегически разговор за сигурността на континента.

Въпреки че лидерите се обединиха около украинския Володимир Зеленски, който беше в Гранада, за да укрепи подкрепата на Европа на фона на тревогите в САЩ относно помощта за Украйна, те не успяха да постигнат напредък в другите конфликти в отсъствието на ключови играчи.

Надеждите сред присъстващите за предприемане на стъпки за разрешаване на хуманитарната криза в Нагорни Карабах бяха попарени, когато Илхам Алиев от Азербайджан и Реджеп Тайип Ердоган от Турция решиха да пропуснат срещата. Лидерите се надяваха да бъдат домакини на първата среща между Алиев и Никол Пашинян от Армения, откакто Азербайджан започна светкавична офанзива в Нагорни Карабах, предизвиквайки изселването на 100 000 бежанци.

Азербайджан обвини Франция в пристрастност в преговорите и в крайна сметка се съгласи да преговаря, но само под егидата на ЕС в Брюксел, според президентския помощник на Алиев Хикмет Хаджиев в социалните медии.

Опитите за успокояване на напрежението между Косово и Сърбия бяха също толкова безплодни. Президентът на Косово Вьоса Османи отказа разговори със сръбския си колега Александър Вучич, освен ако не бъдат наложени санкции срещу Белград.

Усещането за безрезултатност на неформалната среща на върха достигна кулминация, когато страната домакин, Испания, отмени планираната пресконференция в последния момент, очакваният акцент на срещата за около 700 журналисти. Тя трябваше да включва изявления и официално да отбележи предаването на управлението на Европейската политическа общност от Испания на Обединеното кралство.

"Пазар“ за лидери

Липсата на ентусиазъм на лидерите за срещата на върха беше очевидна от началото на деня, когато много поканени не си направиха труда да спрат и да споделят няколко мисли с чакащата маса от журналисти. Италианката Джорджия Мелони се разхождаше, говорейки по мобилния си телефон.

Нито германският канцлер Олаф Шолц, нито британският Риши Сунак разговаряха с пресата. Еманюел Макрон – чиято идея беше да се създаде Европейската политическа общност – нямаше какво да каже на път за срещата.

По време на пресконференция към края на деня френският президент показа смело лице на събитията от деня. В допълнение към засилването на сътрудничеството за борба с киберпрестъпността между 47-те членове на ЕПО, той изтъкна разговорите за Армения, проведени в отсъствието на основния антагонист Азербайджан, като доказателство за полезността на срещата.

Запитан относно спирането на помощта от САЩ за Украйна, френският президент нарече милиарди долари американска подкрепа "чудесно допълнение“ към приноса на ЕС, но предупреди, че "не може да замени нашата европейска мобилизация“. Но президентът, който стоеше зад първоначалната идея за ЕПО, отговори на по-малко въпроси от журналисти от обикновено, преди да се присъедини към другите лидери за вечерна обиколка на Алхамбра.

Испанското президентство отказа да обясни защо основната пресконференция е отменена. Според един дипломат от ЕС, макар да нямаше "основни въпроси“, почти нямаше нужда от изявления за пресата.

"Това е мини-ООН, това е пазар, където лидерите могат да се въртят и да търгуват“, заяви дипломатът, на когото беше предоставена анонимност, за да обсъди въпроса откровено.

Когато Макрон стартира ЕПО след агресията на Русия срещу Украйна през май 2022 г., неговите високи амбиции бяха да създаде "ново пространство за сътрудничество“ и да допринесе за мира и сигурността, а не да бъде просто Давос за лидерите.

Въпреки че беше постигнат малък напредък в разрешаването на конфликта, разговорите се съсредоточиха върху миграцията, гореща тема за Риши Сунак от Обединеното кралство, чиято страна има малко възможности да обсъжда този въпрос с европейските страни след Брекзит.

Съпътстващо събитие между Сунак, Мелони и министър-председателя на Албания Еди Рама даде ангажименти за увеличаване на сътрудничеството за споделяне на информация и операции за борба с трафика в транзитните и заминаващите страни, според Макрон.