След продължили два дни онлайн дискусии в петък вечерта беше обявено, че Смесената комисия по историческите и образователните въпроси не е постигнала напредък, пише македонското електронно издание “Фактор“.

Македонските историци не се споразумяха за нищо с българските си колеги.

От македонската страна информираха, че основните различия с българските им колеги са в разбирането на ролята на историята в съвременните общества.

"След изчерпателна дискусия вторият ден показа, че и двете страни все още са далеч от решение, което да подобри образователния процес и да постигне общата цел за изграждане на добросъседски отношения и приятелство, в които миналото и различните интерпретации на историята няма да бъдат пречка“, се казва в изявлението на македонските историци.

Българският историк Ангел Димитров обвини Република Северна Македония, че не приема обща история. Според него работата на комисията ще бъде още по-трудна занапред.

"През 2018 г. приехме няколко препоръки, включително за светите братя Кирил и Методий. В тях се казва, че делото им се е развивало в България. Същото важи и за делото на св. Климент. И това е част от малкото приети заключения и за тях знае политическото ръководство на РСМ. На 8 декември те се върнаха към старата интерпретация“, каза Димитров.

Междувременно специалният пратеник на македонското правителство Владо Бучковски говори за смяна на учебниците пред българските медии.

Това беше петата и последна среща на историческата комисия за тази година. Следващата среща ще е през февруари догодина.

Превод и редакция: Юлиян Марков