"Изключително опасната“ буря от категория 4, ураганът Берил, прекоси Атлантическия океан в неделя вечерта към карибските Уиндуърдски острови, където се очаква да донесе животозастрашаващи ветрове и внезапни наводнения в понеделник, съобщи Националният център за ураганите на САЩ, предава Reuters.

Първият ураган за сезон 2024 беше локализиран на около 240 км югоизточно от Барбадос в неделя вечерта, с максимални постоянни ветрове от 215 км/ч

"Очаква се Берил да остане изключително опасен голям ураган, тъй като ядрото му се движи към източните Кариби“, предупреждават от НЦУ в последния си съвет.

Центърът на урагана се очаква да премине през Уиндуърдските острови в понеделник сутринта като буря от категория 4, второто най-силно ниво по петстепенна скала, причинявайки "потенциално катастрофални щети от вятъра“ на Сейнт Винсент и Гренадини, и Гренада.

Рядко се случва голяма буря да се появи толкова рано в сезона на ураганите в Атлантическия океан, който продължава от 1 юни до 30 ноември. В неделя Берил стана най-ранният регистриран ураган от категория 4, изпреварвайки урагана Денис, който стана категория 4 на 8 юли 2005 г., по данни на НЦУ.

Предупреждения за урагани са издадени в Барбадос, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадинските острови, Гренада и Тобаго. Наблюдение за тропическа буря е издадено за Доминика, Тринидад и части от Доминиканската република и Хаити.

Властите и жителите на Карибските острови се подготвяха за пристигането на бурята.

Тобаго отвори приюти, затвори училища за понеделник и отмени плановите операции в болниците, съобщиха властите.

Очаква се ураганът да донесе от 8 до 15 см дъжд в Барбадос и Уиндуърдските острови през целия ден в понеделник, което НЦУ предупреди, че може да причини внезапни наводнения в уязвими райони.

Големи, опасни вълни също се очаква да засегнат южните брегове на Пуерто Рико и Еспаньола.

През май Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ прогнозира наднормална активност на урагани в Атлантическия океан през 2024 г., отчасти поради почти рекордно високите температури на океана.