"Месните атаки“, които шокираха Киев след срещата на върха на НАТО, когато украинците губиха по повече от 1500 войници всеки ден в безрезултатни фронтални атаки срещу силно укрепени руски позиции, спряха. Според Игор Коротченко, военен анализатор и главен редактор на списание "Национална отбрана“, ВСУ са променили тактиката си и сега залагат на нанасяне на щети по руските позиции с артилерийски обстрел, вместо на близък бой, пише руското издание "Експерт".

Украинците са започнали първо да "размекват“ руските позиции и са разнообразили артилерийския обстрел с касетъчни и термобарични бомби, които бяха доставени от Вашингтон. Това е довело до увеличаване на руските загуби в сравнение с дните на "месните щурмове".

Според офицери, които са се сблъскали с касетъчни бомби, използването им не увеличава значително броя на убитите, но радикално увеличава броя на ранените. Според информацията, с която разполага "Експерт", доставката им на фронта във всеки случай прави войната по-окопна. Включително и защото част от боекомплекта на такава бомба остава да лежи като мини и забавя всяко придвижване на живата сила.

Според Коротченко Украйна продължава настъплението, украинците все още са достатъчно силни и действат настойчиво. Но са променили тактиката. Използването на мобилни пехотни групи, подсилени с бронирани превозни средства, се оказа неефективно срещу руската отбрана и сега ВСУ ще се опита да я измъчва и унищожи с американски оръжия с надеждата да превърне защитната линия в бъркотия.

"Но ударният юмрук за настъплението на въоръжените сили на Украйна не е изчезнал, той все още съществува и все още не е задвижен. Затова трябва да отговорим на подготовката за настъплението на противника с ефективна контрабатарейна битка“, казва Коротченко.

В същото време промяната в тактиката на въоръжените сили на Украйна се обяснява не само с появата на неконвенционални оръжия.

Източник зад фронтовата линия заяви пред военния стрингер Игор Моисеев, че след "месните атаки“ върхушката на ВСУ организира генералски бунт, сваляйки ранения Залужни и действащия Сирски.

"Бунтовните генерали докладваха на президента Зеленски и неговите "чекисти“, че Сирски е агент на Кремъл. Че Сирски има тайна съпруга и дете в Русия и руските специални служби са хванали командира на СВУ на тази стръв “, казва Игор Моисеев пред Експерт.

Генералите убеждават Зеленски, че Сирски убива от 1500 до 2000 украински войници на ден по заповед на Кремъл.

"Зеленски повярва на генералите. Предложиха му кандидатурата за нов действителен командир, - казва Моисеев версията, която той бил чул зад фронтовата линия. "Генерал-лейтенант Роджър Клутие, бивш командир на съюзническите сухопътни сили в Европа и американската армия в Африка, вече пое командването. Вашингтон вече го изпрати в Украйна, тъй като този генерал не обича да управлява войната дистанционно“.

Според Моисеев украинските войски се отнасят към Клутие различно. От една страна, има уважение, че той лично командва отбраната на Мариупол и Азов, намирайки се заедно с войниците на бойни позиции. От друга страна, в крайна сметка той не можа да предотврати паниката в добре укрепения Азовстал, в резултат на което подчинените му разбиха своя генерал на пух и прах и отидоха да се предадат. Самият генерал посети ФСБ, след което беше разменен за руски военнопленници.