ЕС е в режим на паника, седмица преди ключова среща на върха, на която ще се обсъдят важни решения за бъдещето на Украйна. Причината вече е позната: Виктор Орбан, пише европейската редакция на Politico.

Унгарският министър-председател има толкова твърда позиция по отношение на Украйна - и много повече - че дипломати и служители на ЕС се опитват да намерят някой или нещо, което може да промени мнението му.

Доброволец за ролята разбира се е френският президент Еманюел Макрон, човек, който никога не отказва дипломатическите предизвикателства.

Макрон е домакин на Орбан на вечеря в четвъртък вечерта и ще се опита да постигне компромис преди срещата на върха следващата седмица в Брюксел. Там лидерите на ЕС са готови да вземат историческо решение за започване на преговори с Украйна за присъединяване към клуба на 27-те държави и да подпечатат ключово бюджетно споразумение, което ще хвърли спасителен пояс от 50 милиарда евро на разклатената военна икономика на Киев.

"Нямаме време за игрички в този момент“, заяви германският външен министър Аналена Бербок по-рано тази седмица. "Ако сме в ситуация, в която мирът в Европа е атакуван, тогава трябва да правим всичко възможно всеки ден и всеки час, за да защитим нашия народ и още повече народа на Украйна“.

И все пак Орбан заплашва да провали срещата на върха, като дава да се разбере в две писма до президента на Европейския съвет Шарл Мишел, че се противопоставя на преговорите за присъединяване с Киев и вместо това иска да има стратегически дебат относно подкрепата на блока за Украйна.

Въпреки че Орбан е държал блока като заложник и преди, трима високопоставени дипломати от ЕС признаха, че този път нещата са различни – залозите са високи, моментът е чувствителен и унгарският протест надхвърля простото желание за повече пари в брой от ЕС.

Мишел, чиято задача е да изковава компромиси между лидерите, вече пътува до Будапеща за дискусия с Орбан и също съкрати пътуването си до Пекин за срещата на върха ЕС-Китай, за да продължи търсенето на компромис.

"Стигнахме до състояние, в което да мислим, че Орбан просто иска повече пари, е "оптимистично“ възприятие“, отбеляза неназован високопоставен дипломат от ЕС пред Politico.

Говорейки пред репортери в Брюксел по-рано тази седмица, унгарският държавен секретар по обществената дипломация и отношения Золтан Ковач решително се противопостави на идеята, че Орбан заема такава позиция, за да накара Европейския съвет да отключи милиарди пари в брой на ЕС, които остават блокирани от европейските институции.

"Нашата позиция относно Украйна, позицията ни относно преразглеждането на МФР [дългосрочния бюджет на ЕС] и много други въпроси ще останат в сила независимо от това какво се случва със средствата“, отсече Ковач.

Дипломатите не са съгласни дали унгарският лидер е решен да дерайлира подкрепата за Украйна или той "просто“ се опитва да изнудва Брюксел. Докато някои дипломати и служители на ЕС вече планират заобиколни решения или се опитват да се противопоставят на негативния образ в пресата, който ще последва неуспешния Европейски съвет следващата седмица, други остават оптимисти, че ще се намери изход.

Макрон е част от последната група.