Руските войски са на километър от населеното място Новоукраинка на Угледарско направление, съобщава военно-аналитичният Telegram канал Military analytics.

На същото направление продължават боевете в покрайнините на Шахтерское и в Богоявленка.

На юг от Новоукраинка и Шахтарское още през 2022 година ВСУ изградиха редица отбранителни линии. Руските отряди обаче са ги преминаха доста бързо, и това води само до един извод: те са били изоставени от военните на Киев. Вероятно поради проблеми с резервите на ВСУ частите са били изтеглени и сега командването разчита на отбрана вътре в самите населени места.

Това обаче е много труден начин за защита. Както отбелязва военният експерт Олег Стариков, "когато се водят позиционни боеве на открити площи, нападателят губи с 3:1, а в градските битки - 1:1. И ако нападателят заобиколи, направи подкоп, балансът може да не е в полза на защитниците. Освен това руските войски активно използват авиационни бомби, които са високоточни оръжия. Най-лошото при тях е въздействието върху другите, контузии. А това води до намаляване на моралните и бойните качества на личния състав, което също намалява стабилността на отбраната“.