Германският вестник BILD е получил достъп до стенограма от телефонен разговор между канцлера на ФРГ Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, състоял се на деветия ден от началото на войната в Украйна и след преговори на двамата лидери с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин.

"След като Владимир Путин обяви пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 година, няколко европейски лидери — включително германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон — проведоха поредица от телефонни разговори с руския лидер“, припомнят от редакцията.

В разговор с Макрон германският канцлер отбелязва, че "ситуацията не се подобрява“. Шолц обръща внимание на факта, че по време на разговора Путин "изобщо не се оплака от санкциите, дори не спомена за тях". Макрон на свой ред потвърждава, че в разговора си с него руският президент също не е засегнал темата за ограниченията на Запада.

По думите на Шолц от самото начало на войната Путин му е говорил по телефона "за демилитаризация и денацификация“.

"Той поиска от мен Крим да бъде признат за част от Русия. И за независимостта на тези републики [т.нар. ЛНР и ДНР]. Нищо ново, да си го кажем направо“, подчертава германският канцлер.

Първоначално Путин бил готов за преговори, но без участието на президента на Украйна Володимир Зеленски и без прекратяване на огъня. Президентът на Руската федерация, според Шолц, е настоял, че ще говори за мир само с него и с Макрон.

"Тогава Путин каза, че украинската делегация е заминала за Полша, защото искат да разговарят с президента на САЩ, за да получат инструкции от него“, преразказва Шолц съдържанието на разговора си с Путин.

Макрон на свой ред подчертава, че е имал "много подобен“ диалог с Путин.