В ерата на глобализацията ефективността и скоростта на транспорта са от съществено значение за конкурентоспособността на бизнеса. С оглед на това изграждането на Коридор 10 (железопътната линия, свързваща Белград и Солун) се оказва стратегически ход, който ще допринесе за значително подобряване на логистичните операции в региона, пише скопското електронно издание "Денар“.

Министърът на финансите на Република Северна Македония Гордана Димитриеска-Кочоска подчерта, че железопътната линия до Солун не само ще улесни, но и значително ще поевтини преноса на стоки, което е от жизненоважно значение за македонската икономика.

Медията цитира експерти, които потвърждават това мнение.

"Инвестицията в Коридор 10 е инвестиция в бъдещето на страната ни. Освен намаляването на транспортните разходи, тази железница ще допринесе и за по-голяма ефективност и по-бърз поток от стоки, което е особено важно за експортно ориентираните компании“, казват експертите.

Те добавят, че с подобряването на железопътната инфраструктура Северна Македония ще стане по-привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции, което може да доведе до създаване на нови работни места и увеличаване на брутния вътрешен продукт.

Според анализите Коридор 10 ще позволи по-голяма връзка на РСМ с останалите страни от Европейския съюз, което е ключово за икономическото развитие.

Освен това железопътната линия до Солун ще засили търговските връзки с Гърция, която е важен търговски партньор.

В този контекст Коридор 8, макар и също така важен, остава засенчен от по-голямото стратегическо значение и потенциал за развитие, предлагани от Коридор 10, отбелязва изданието.

Очаква се Коридор 10 да има положително въздействие върху македонската икономика, като се има предвид, че ще осигури по-бърз и по-икономичен транспорт до пристанището на Солун. Тази модернизация на инфраструктурата е стъпка напред към укрепване на регионалната и международна търговия, което е от съществено значение за дългосрочния просперитет на страната.