Десантно-щурмовите войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) показаха как е преминал първият ден от пробива на границата в Курска област. Видео от първите часове на операцията е публикувано в Telegram канала на ДЩВ на ВСУ.

Така украинските военни споделиха, че е трябвало да извършат "разминиране, пробив на границата, унищожаване на противниковите отбранителни съоръжения, с подкрепата на авиацията и артилерията".

"Ден, който ще остане в историята на руско-украинската война. Задълбочената подготовка, планирането, изненадата, бойният дух и информационното мълчание станаха решаващи в началния етап на операцията", посочват от ДЩВ на ВСУ.

На видеото се вижда как украинска техника напредва през руска територия и навлиза в населени места. В него се показват и кадри с руски пленници.

Според информацията под онтрола на ВСУ вече са повече от 80 населени места в Курска област. На територията на Курска област, контролирана от украинските сили, е създадено военно комендантство, оглавявано от генерал-майор Едуард Москалев.

Ключовите западни съюзници на Украйна, включително Великобритания и САЩ, твърдят, че не са били информирани за нападението на Украйна в Курска област преди то да се случи, но съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк коментира, че "това не е така", допълват украинските медии.

"Има някои неща, които трябва да се правят с елемент на изненада, и това трябва да се случи на местно ниво. Но имаше обсъждания между партньорските сили, само че не на публично ниво", коментира Подоляк.