Десетки от най-големите компании в света загубиха стотици милиарди долари в резултат на срива на световните фондови пазари в понеделник, 5 август. Причината за резкия срив е нарастването на опасенията за вероятна рецесия в САЩ, поради което инвеститорите започнаха масово да се освобождават от ценни книжа и други активи.

Bloomberg отбелязва, че фондовият пазар в САЩ е отворил в червената зона. На този фон цената на Nvidia и Apple спадна съответно с 14% и 8%. Сред лидерите на понижението бяха също Microsoft и Citigroup.

"Спадът в цената на акциите на Nvidia би довел до загуба на около 358 млрд. долара от пазарната стойност на компанията, докато спадът в цената на акциите на Apple би " заличил" 277 млрд. долара от нейната пазарна стойност", смятат анализаторите.

Рекорден спад на фондовия пазар в Тайван

Акциите на компаниите, включително на технологичния гигант TSMC, показаха рекорден спад от 8,4%. В същото време основният индекс се понижи с 1 807,21 пункта, което е най-големият му еднодневен спад, и затвори на ниво от 19 830,88 пункта, което е най-ниското му ниво от 23 април насам.

Най-лошият ден в Южна Корея от 2008 г. насам

Южнокорейската фондова борса преживя най-лошата си сесия от 2008 г. насам, когато се разрази кризата. Бенчмарковият борсов индекс KOSPI приключи търговията със спад от 8,8 %, което е първият му спад от март 2020 г. насам. В резултат на това се задейства защитен механизъм и търговията бе спряна за 20 минути. Основните производители на чипове Samsung Electronics и SK Hynix загубиха 10,3 % и 9,9 %.

Какво се случваше в Европа

Ситуацията на европейския пазар също не бе приятна. Акциите на европейските технологични и полупроводникови компании спаднаха. Индексът STOXX Tech спадна с 4,1%, като се представи най-зле сред секторните индекси.

Акциите на производителя на оборудване за чипове ASM International паднаха с 12%, въпреки че компанията вече е загубила 13% на 2 август. Акциите на най-голямата компания ASML спаднаха с 4%, а тези на BE Semiconductor и STMicroelectronic - с около 5%.

Японската фондова борса - огромен срив за последните 37 години

5 август започна с голям удар по японския фондов пазар, който предизвика значителен спад на всички азиатски индекси. До края на търговията ключовият японски индекс Nikkei загуби 12,4%. Това беше най-големият спад от 37 години насам - от октомври 1987 г. насам. В хода на търговията Nikkei се понижи с 4451 пункта, което беше най-големият му спад в историята.

Причини за спада на фондовите пазари

The Economist пише, че световните фондови пазари са се понижили на фона на опасенията за предстояща глобална рецесия в САЩ и опасенията, че се възлагат нереалистично високи очаквания към изкуствения интелект.

Най-големи колебания се наблюдават при технологичните гиганти Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft, които активно се занимават с изкуствен интелект.

Какво предшестваше спада на фондовите пазари на 5 август

На 2 август САЩ съобщиха неочаквано слаби данни за заетостта, които засилиха опасенията за бъдеща рецесия. Това накара инвеститорите да се откажат от акциите.

На този фон цената на златото отново скочи рязко и се доближи до рекорден връх. Това се случи на фона на очакванията, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвените проценти.