Бойците от 72-ра механизирана бригада "Черните казаци“ не са се изтеглили от Угледар, те все още контролират някои части на украинския град.

Това пише "Суспилне", цитирайки думите на двама военнослужещи от бригадата, която повече от две години защитава стратегическото населено място. В същото време защитниците потвърждават, че по-голямата част от града вече е под контрола на руските сили.

"Бригадата не е получавала заповед да напусне града“, заяви един от военнослужещите пред репортери.

Украинските позиции край града повече от две години се защитават от 72-ра отделна пехотна бригада, кръстена на Черните запорожки казаци. През последните седмици се съобщава за особено тежки атаки от руските войски.

По-рано анализаторът на Forbes Дейвид Акс написа, че бригадата изглежда е започнала да напуска Угледар, но бойците записаха видео от града, в което опровергаха тази информация. Впоследствие се разбра за уволнението на командира на 72-ра механизирана бригада.

Днес украинският проект DeepState обяви, че Угледар е окупиран. Анализатори публикуваха кадри, на които се виждат руски знамена в различни части на украинския град. Те добавиха, че не желаят да коментират "последните дни на отбраната“.