В Украйна отново говорят за възможни смени във висшето военно ръководство, пише "Страна.ua".

Освен общата трудна ситуация на фронта, една от причините за новата вълна от слухове беше критиката към главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски от устата на заместник-председателя на комисията на Върховната рада по национална сигурност, отбрана и разузнаване Маряна Безугла ("Слуга на народа“).

Това привлече вниманието, защото по-рано Безуглая също толкова активно критикува бившия главнокомандващ Валери Залужни. В учреждението имаше подозрения, че народният депутат не действа на своя глава, а по указание на президентската канцелария, подготвяйки оставката на Залужни. И след като той наистина беше уволнен, тази версия само се засили.

Затова сега, когато тя говори за Сирски в подобен тон, наблюдателите бързо направиха аналогии и в политическите кръгове започнаха да се разпространяват слухове за оставката на главнокомандващия, както и дискусии за възможни кандидати за негово място.

Означава ли атаката срещу Сирски, че нещата вървят към неговото уволнение и защо въобще се заговори за този въпрос, разследва "Страна“.

Безуглая отново атакува

Александър Сирски започна да бъде критикуван буквално от първия ден на назначаването му на поста главнокомандващ. Хора, свързани с Порошенко, дадоха тона в това, използвайки назначението му като причина да "атакуват“ Зеленски. Имаше и двусмислено отношение към него във военните среди поради образа на генерал, който "не щади хората на фронта“. Отделно те припомниха, че той е родом от Русия и говори зле украински.

Скоро след назначаването на Сирски украинската армия претърпява поредица от болезнени поражения – загубена е Авдеевка, допуснат е пробив при Очеретино и Часов Яр. Руската армия напредна в други направления и през май успя да пробие от север в района на Харков и това настъпление можеше да бъде спряно само чрез прехвърляне на допълнителни резерви там.

В същото време руснаците като цяло продължават да държат инициативата по фронта. И украинското командване досега не успява да стабилизира обстановката.

Военно-политическото ръководство на Украйна се позовава на обективни проблемни фактори. По-специално за забавянето на предоставянето на американска помощ.

Но е ясно, че по един или друг начин възникват въпроси за командването.

Въпреки това, докато тези въпроси бяха задавани от потребители на социални мрежи и отделни блогъри, темата не предизвика голям резонанс.

Ситуацията се промени наскоро, когато Безуглая излезе с унищожителна критика към Сирски.

На страницата си във Фейсбук напоследък тя публикува публикации, в които критикува военното ръководство на страната и лично Сирски.

Тя има много оплаквания. Основно: Сирски следва същата линия в армията като Залужни и това е лошо. Според нея процъфтяват бюрокрацията, непотизмът ("генералската мафия“) и като цяло "посредствеността“. Няма стратегически подход.

"Каква е разликата между предишния и настоящия лидер на армията? Как се промени стратегията, какви промени настъпиха?... Нищо не се промени", пише Безуглая в един от постовете.

В друг тя твърди, че "отново се създават нови бригади, за да карат там мобилизирани полуобучени хора и да назначават офицери в щаба“. А опитните бригади "на практика няма да изпитат подобрение в мобилизацията“.

Заместник-ръководителят на комисията по "отбрана“ на Радата обвинява Сирски (и Залужни) за състоянието на фортификационните съоръжения в района на Харков, където руските войски постигнаха известни успехи по време на настъплението.

"Под ръководството на главнокомандващия Залужни Сирски отговаряше за Харковска област като командир на оперативно-стратегическата група войски "Хортица“ от лятото на 2022 г. Парадокс: той освободи Харковска област и беше много успешна операция, авторски проект, но след освобождението той не се тревожеше за укрепване на границата и стабилността на отбраната. За съжаление, Залужни от своята висота изобщо не навлизаше в такива подробности. Той изобщо не ходеше (на фронта), не проверяваше и не контролираше въобще, но Сирски... Честно казано, не мога да разбера логиката им. Дали е безразличие, арогантност или работа за врага? Но по-голямата част от нашите генерали са такива“, написа Безуглая на страницата си във Facebook.

Тя завърши другата си филипика, адресирана до Сирски, така: "Александър Станиславович, отидете във ВМК (Военномедицинската комисия)! Дайте ни шансове, тръгвайте, само тръгвайте... Армията може да се бие, да побеждава, но без вас и всички тези фракционни, имаме нужда от нови командири! Не ни задушавайте! Армията има нужда от кислород!"

Освен това Безуглая вече започна да спекулира кой би могъл да замени Сирски като главнокомандващ. Според нея тя би се зарадвала на назначаването на Евгений Мойсюк, сега специален пратеник на президента на Украйна за изпълнението на международните гаранции за сигурност и развитието на отбранителните сили (при Залужни той беше заместник-главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна), както и Кирило Буданов, който ръководи Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната. Тя посочи тези двамата, заедно със Сирски, като най-вероятните кандидати за главнокомандващи още преди уволнението на Залужни.

Според нея бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак и командирът на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Павлюк също "внимателно се опитват да увеличат шансовете си, което би било очевидна катастрофа“. Освен това тя спомена бившия заместник на Залужни Михаил Забродски, който се върна на военна служба, след като се отказа от депутатските си правомощия, и Сергей Наев, бивш командир на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна.

Наистина, въпросът не е за "един човек“, както пише Безуглая, а за "разрушаването на нафталиновата структура на украинските висши щабове и техните "уникални компетенции“. кадрово-мобилизационен екип, пълен с решителност" най-накрая трябва да дойде, скорост, безстрашие до безкрайност. Истинско, не бутафорно“, казва Безуглая.

Торпедо и гръмоотводи

Разбира се, след инцидента със Залужни, критиките на Безуглая към Сирски не останаха незабелязани нито в армията, нито в политическата общност. Веднага се появиха подозрения, че над Сирски са се сгъстили облаците. Така известният журналист Юрий Бутусов заяви в канала си в Youtube, че властите са започнали "медийна кампания срещу Сирски“ и той "се сваля със същите методи като Залужни“.

"Безуглая... беше нещо като торпедо, което се противопостави на Валери Залужни, а сега започна и кампания срещу Сирски“, твърди Бутусов.

Според него действията на Безуглая са "със сигурност санкционирани“ и той я свързва с ръководителя на президентската канцелария Андрей Ермак.

Източник на "Страна“, близък до кабинета на президента, обаче казва, че Безуглая не е свързана с Ермак, а с началника на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов.

"Буданов и Ермак са конкуренти за влияние върху президента и отношенията им помежду им не са много добри, а Безуглая по-скоро играе за Буданов, а не за Ермак“, казва източникът.

В същото време той потвърди, че над Сирски се сгъстяват облаците.

"И това не е свързано с конфронтацията между Ермак и Буданов. Това е общата стратегия на властта - да направи военното командване крайния виновник за провали на фронта. И победите, ако има такива, да се съсредоточават върху Зеленски. Следователно, ако нещата вървят зле на фронта, тогава за това командването, тоест Сирски, ще бъде виновно. Следователно, ако ситуацията поне не се стабилизира през следващите месеци, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ще бъде освободен от длъжност“, казва събеседникът на изданието.

Според него Мойсюк и Буданов наистина се обсъждат като негови заместници. Освен това се разглежда и кандидатурата на началника на граничната служба Сергей Дейнеко.

Бутусов също смята, че властите се ръководят от следната логика: висшите военни трябва да действат като "гръмоотводи“ и да поемат удара за провалите на фронта.

"Ще инсталират Мойсюк, Буданов или който и да е друг. Ще бъдат загубени още няколко населени места, системни промени няма да има. И, повярвайте ми, Безуглая ще започне да казва точно по същия начин: трябва да ги сменим пак, тези са лоши. Генералите свършиха лоша работа. Сред "слугите на народа“ всеки, който е отговорен за резултата, носи отговорност, ще бъде лош, а добри за "слугите на народа“ могат да са само те и Зеленски в бяло“, заяви Бутусов.

С Умеров в ума

Високопоставени източници във властта още преди уволнението на Залужни, когато страстите около него се нажежаваха, дадоха да се разбере, че критиките на Безуглая трябва да се третират не като гавра, а като отражение на определени настроения във властта.

Очевидно сега е подобна история.

"Маряна е уникално момиче, но не е лесна“, казва събеседникът на Страна.

"Те наистина са недоволни от Сирски. В ОП считат, че цивилните власти правят всичко възможно за армията. Искаха мобилизация - дадоха им я, и то без демобилизация, на което се противопоставиха генералите. Беше постигнато възобновяване на американската военна помощ. Вече минаха няколко месеца. И къде е резултатът? Политическото ръководство предприе непопулярни стъпки в страната, като понижи рейтинга си. А настъплението на Русия продължава. Може да се предположи, че недоволството от резултатите от работата на екипа, който смени Залужни през февруари, преминава през канали като Маряна Безуглая“, обяснява пред Страна политологът Руслан Бортник.

Тази версия се споделя от политолога Андрей Золотарев, който нарича Безуглая "неформален рупор на Банкова, който предава това, което е в главите на нейните покровители“.

Непоследователността на тази ситуация е, че веднага след успешната операция на Въоръжените сили на Украйна в района на Харков през есента на 2022 г., ОП започна да издига Сирски, което очевидно го превръща в противотежест на Залужни, който беше популярен в страната. Сирски става разпознаваем, но обществото никога не му прехвърля надеждите за победа във войната, което създаде име на неговия предшественик.

Сегашният главнокомандващ все още не е успял да постигне повратна точка във войната. Липсата му на популярност улеснява уволнението му.

"Друг въпрос е, че сравнително бързата оставка на Сирски ще бъде реално признание от страна на политическото ръководство на тяхната кадрова грешка, но това няма да доведе до сериозни последствия“, прогнозира политологът Руслан Бортник.

"Тези игри зад гърба на генералите водят до деморализация на военното ръководство и армията, те ще си помислят, че сега ще направят от тях изкупителни жертви за хода на войната. В този случай едва ли си струва да се очакват адекватни решения от генералите, а не позицията "Какво искате?“ - казва политологът Андрей Золотарев.

Тук си струва да добавим, че едновременно със слуховете за Сирски се разнасят подобни слухове за министъра на отбраната Рустем Умеров. Същата Безуглая го ухажва за вицепремиер "по отбраната“.

Източници в Радата потвърждават, че има периодични разговори за смяна на министъра на отбраната, но смятат, че няма смисъл да се чака освобождаването на Умеров преди "юбилейната“ среща на върха на НАТО във Вашингтон, насрочена за юли 2024 г.