Поставен е нов световен рекорд с 19 човека в околоземна орбита по едно и също време и в момента там е "час пик", пише IFLScience.

С пристигането на трима пилоти на Международната космическа станция (МКС), както и с изцяло гражданската мисия Polaris Dawn, в момента в орбита около Земята се намират общо 19 души - това е нов световен рекорд.

Един американски астронавт и двама руски космонавти - Дон Петит, Алексей Овчинин и Иван Вагнер - се присъединяват към деветима други, които в момента се намират на борда на МКС: Матю Доминик, Майкъл Барат, Жанет Епс, Александър Гребенкин, Олег Кононенко, Трейси Колдуел Дайсън, Николай Чуб и двамата астронавти, които се радват на продължителен престой- Буч Уилмор и Суни Уилямс.

На друго място в орбита, на борда на китайската космическа станция Tiangong се намират трима "тайконавти" - Йе Гуанфу, Ли Кон и Ли Гуансу.

В орбита са и четирима цивилни - Джаред Айзъкман, Скот Поти, Сара Гилис и Анна Менон, които участват в мисията на SpaceX и вчера (12 септември) осъществиха първата в историята частна космическа разходка.

С общо 19 души сега се подобрява предишния рекорд за най-много хора в орбитата на Земята по едно и също време. Този рекорд е поставен миналата година през май 2023 г., когато в орбита са били 17 души, включително астронавтът Франк Рубио, който също е бил на непланиран продължителен престой.

Имайте предвид, че сегашният епизод не е рекордът за най-голям брой хора в Космоса (всичко зависи от донякъде мъгляви определения на "Космоса"). При използване на американското определение за пространство от 80 км (50 мили) този рекорд е счупен през май 2023 г., когато в Космоса са били общо 20 души.

Това включва екипи на МКС и космическата станция Tiangong, както и две частни суборбитални космически начинания на Virgin и Axiom Space. Суборбиталните полети не са в орбита около Земята. Вместо това те следват криволинейна траектория, която достига до "ръба" на Космоса и след това пада обратно на Земята.

Но да се върнем към септември 2024 г. Настоящата мисия Polaris Dawn е особено нова и вълнуваща.

Прелитането в космическия кораб Crew Dragon е най-далечното разстояние от Земята, на което е летяло превозно средство с екипаж от епохата на програмата "Аполо" през 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Джилис и Менон печелят и рекорда за най-далечно разстояние, на което жена е летяла от Земята.

На 12 септември мисията Polaris Dawn влезе в още по-голяма история, като проведе първата космическа разходка, опитвана някога от частни лица, използвайки новоразработените скафандри на SpaceX.