Социалдемократическият съюз на Македония смята, че ВМРО-ДПМНЕ подкопава, както се изразяват те, "стабилните международни позиции, изградени от предишното ръководство", предаде MaxFax.

Говорителят на СДСМ Богданка Кузеска отправи нова порция критики след визитата на президента Гордана Силяновска-Давкова в София. Богданка Кузеска заявява, че гражданите на Република Северна Македония са били "унизени" след посещението на президента Гордана Силяновска и министрите в София.

Според нея вчерашната реакция на кабинета на Силяновска потвърждава, че правителството и президентът на РСМ "лъжат гражданите", питайки как е възможно да се правят официални снимки и да се споделят без да са планирани.

"С това посещение в София Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ застрашиха македонската самобитност и македонската идентичност. За първи път македонски държавник се среща с друг държавник без никакви държавни отличителни знаци и това е невиждан скандал. Това е обида и унижение към държавата и нейните граждани", посочва говорителят.

"Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ инициираха дипломатически скандал, с който позволиха на България да унижи и избърше пода с държавата и македонските граждани", допълва Кузеска.

Тя се съмнява в способността на новото ръководство на страната да договори по-добри позиции за държавата и призова министъра на външните работи Тимчо Муцунски "да мълчи и да не реагира на дипломатическия скандал". Според опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ няма капацитета и достойнството да преговаря с България по нито една тема, а след скандала са "върнали страната години назад" и са "нарушили всички изградени преди това позиции".