Европейският съюз, САЩ, Обединеното кралство, Австралия и Канада осъдиха решенията на руските съдилища да закрият руска правозащитна организация, предава “Анадолската агенция“.

"Осъжаваме решенията на два руски съдилища за принудително затваряне на "Международен мемориал“ и Центъра за правата на човека "Мемориал“, пишат страните в съвместно изявление, публикувано късно в петък.

Документът опровергава твърденията на руските власти, че работата на "Мемориал“ "оправдава екстремизма и тероризма“, като се посочва, че организацията "изпълни уникална роля в документирането на исторически престъпления“ и разкриването на нарушения на човешките права през последните 30 години.

Те също така посочиха, че съдебното решение по отношение на "Мемориал“ е част от "систематична репресия в Русия срещу защитници на правата на човека, независими медии и журналисти, членове на политическата опозиция и критични гласове, както и религиозни малцинствени групи и други маргинализирани групи“.

Страните призоваха Русия да спазва международните си задължения в областта на правата на човека и повториха критиките си към руското законодателство относно "чуждестранните агенти“, което има за цел да заглуши организациите на гражданското общество.

Градският съд на Москва и Върховният съд на Русия разпоредиха закриването на две организации тази седмица, позовавайки се на закона за "чуждестранните агенти“.

"Мемориал“ придоби международна репутация със своите изследвания върху политическите репресии по времето на Съветския съюз, особено под ръководството на Йосиф Сталин, както и застъпничеството за правата на човека чрез поддържане на списък с политически затворници и разкриване на злоупотреби в Русия, включително в Северен Кавказ.

Превод и редакция: Юлиян Марков