Анкара подкрепя идеята за провеждане на избори в Либия, считайки гласуването за важна повратна точка в процеса на преход в африканската страна. Това се казва в изявление на турското външно министерство във връзка с отлагането на датата на парламентарните и президентските избори в Либия, предава “Анадолска агенция“.

Посланието подчертава важността на изборния процес по отношение на гарантирането на единството и целостта на Либия. "Откритостта, справедливостта и липсата на намеса в хода на изборния процес, чиито резултати ще вдъхнат доверие във всички партии, са важни за целостта и единството на Либия. Правомощията на новоизбраните силови структури трябва да се разпростират върху цялата територия на страната “, се казва в изявлението.

Министерството на външните работи посочи, че Турция играе ключова роля в поддържането на прекратяването на огъня и стабилността в Либия. Първоначално Анкара се застъпи изборите в Либия да се проведат на солидна правна основа, формирана със съгласието на всички институции и в светлината на либийския политически договор, се казва в документа.

"В тази ситуация е важно да се поддържа стабилност на терен, а самите либийци трябва да се споразумеят по всички въпроси, свързани с провеждането на избори в правната рамка и въз основа на консенсус“, се казва в изявлението.

Турското външно министерство подчерта, че до сформирането на новото правителство на Либия в тази страна няма да се толерира вакуум от легитимност и система на управление, което отговаря преди всичко на интересите на братския либийски народ.

"Очакваме отговорен подход и здрав разум от всички страни в Либия. Турция, като страна с дълбоки исторически връзки с либийския народ, ще продължи да подкрепя приятелска и братска Либия и ще допринася за политическия процес под егидата на ООН“, се казва в изявление на министерството.

Превод и редакция: Юлиян Марков