Водещият ирански преговарящ по ядрената сделка Али Багери отбеляза "добър напредък" в осмия кръг от преговори със световните сили във Виена, като се фокусира главно върху премахването на санкциите, предава “Анадолската агенция“.

Говорейки пред репортери, след като последният кръг беше отложен в четвъртък заради новогодишните празници, Али Багери каза, че преговорите са се провеждали на различни нива от понеделник и е постигнат сравнително добър напредък.

Фокусът в текущия кръг, подчерта той, е бил върху премахването на санкциите, наложени от бившата администрация на САЩ, и процеса за проверка между Иран и другите страни по двата въпроса.

Висшият ирански дипломат се надява, че ще бъде свършена "по-сериозна работа" по въпроса за премахване на санкциите, след като другите страни се върнат от съответните си столици в понеделник.

Осмият кръг от маратонските преговори между Иран и P4+1 (Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) се възобнови в австрийската столица миналия понеделник след 10-дневна почивка.

Докато седмият кръг, който дойде след петмесечно прекъсване, се фокусира върху съживяването на сделката чрез разглеждане на въпросите за санкциите и ядрените мерки, сегашният кръг е съсредоточен предимно върху премахването на санкциите, проверката и гаранциите, според ирански служители .

След стартирането на новия кръг от преговори в понеделник, Багери подчерта важността на приоритизирането на отмяната на санкциите, проверката и гаранциите, заявявайки, че страната, която се е отказала от сделката, трябва да направи първия ход, имайки предвид САЩ.

Премахването на санкциите, отбеляза той, ще бъде последвано от проверка от Техеран и след това връщане към ядреното споразумение от 2015 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков