Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е решил да свика заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари, предава “Анадолската агенция", позовавайки се на източник от Алианса.

Събеседникът на агенцията отбеляза, че НАТО е в контакт с Русия по този въпрос. По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12-13 януари Брюксел ще бъде домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на Алианса.

Във вторник генералният секретар на Алианса каза, че НАТО предлага на Руската федерация да проведе заседание на Съвета НАТО-Русия в началото на 2022 г., за да се обсъди ситуацията в Украйна. В същото време той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да "избере свой собствен път“ и да кандидатства за присъединяване към Алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от Алианса.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди в петък, че Москва е получила предложение от Брюксел за среща Русия-НАТО за обсъждане на ситуацията в Украйна. По думите й сега това предложение се разглежда. В същото време Захарова припомни, че дейността на съвета НАТО-Русия е преустановена поради "умишлени недружелюбни действия по отношение на руското представителство в НАТО“. Говорителят на външното министерство също така потвърди готовността на Русия за директен диалог с НАТО по руския проект за споразумения за руски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширяване на Алианса на изток и разполагането на системи за ударен огън в непосредствена близост до руските граници.

Съветът НАТО-Русия е създаден през 2002 г. в резултат на споразумения с посредничеството на италианското правителство, ръководено тогава от Силвио Берлускони. В рамките на този Съвет Русия и всички страни членки на НАТО са представени като равноправни партньори, решенията се вземат с консенсус. Последният път среща в този формат се проведе през юли 2019 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков