Турция няма възможност да се откаже от Русия, въпреки влошаването на ситуацията в Украйна. Това заяви президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган пред турски журналисти на борда на самолета при завръщането си от Сенегал, цитира думите му "Анадолската агенция"

"Турция не може да направи избор в полза на Русия или Украйна. Ние сме насочени към такива стъпки (за разрешаване на ситуацията), които биха разрешили този въпрос, без да навредят на връзките ни с тези страни", каза турският лидер.

В същото време Ердоган подчерта, че "Турция трябва да действа много чувствително и да предприема внимателно стъпки “.

Той заяви, че очаква да проведе разговори с Путин след разговори с партньори от НАТО.

"На този етап би било подходящо за нас (първо да проведем разговори в рамките) на НАТО. Би било много по-добре да говорим (с Путин) след това", каза Ердоган, попитан кога планира да проведе преговори с руския президент.

Както беше съобщено по-рано от офиса на президента на Турция, видеоконференция на лидерите на страните от НАТО може да се проведе в сряда. Междувременно нито една от западните страни не съобщи за провеждането на подобна среща.

Както отбеляза президентът на Турция, НАТО трябва най-накрая да определи ясна позиция по ситуацията между Руската федерация и Украйна, както и да вземе всички необходими мерки.

"Блокът на НАТО трябва най-накрая да определи ясна позиция и да вземе всички необходими мерки. Сега всеки колкото и прави, таолкова и говори, но не предприема реални стъпки", каза Ердоган.

В същото време турският президент изрази и надежда "за бързото възобновяване на преговорите между двете съседки на Турция - Русия и Украйна".

Освен това Ердоган припомни позицията си предния ден, че Анкара смята за неприемливо решението на Москва да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). "Нашата позиция беше изразена в изявлението на външното ни министерство", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков