Дясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) води на изборите за Ландтаг във федералната провинция Тюрингия в Източна Германия, като получи 30,5% от гласовете. Това сочат данните от екзитпола, публикувани от телевизионния канал ARD след затварянето на избирателните секции.

"Най-силна сила в Тюрингия с 33,5 %, 31,5 % в Саксония: Според първоначалните прогнози, огромен успех за нашата AfD ("Алтернатива за Германия")! Много благодаря на всички избиратели и участници в кампанията!", написаха в социалната мрежа Х от партията.

По този начин АзГ за първи път в своята история заема първо място на изборите за федерална провинция. На второ място е Християндемократическият съюз (ХДС) с 24,5 % от гласовете. Третата позиция е заета от партията "Съюз за разум и справедливост на Сара Вагенкнехт" (BSW). Тя печели подкрепата на 16 процента от гласовете на избирателите.

След нея се нарежда Лявата партия (ЛП) с 12,5 процента от гласовете. Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ), партията на германския канцлер Олаф Шолц, получава едва 7 процента. "Зелените" получават само 4 процента, а Свободната демократическа партия на Германия (СвДП) - 1,3 процента. По този начин те не преминават в провинциалния парламент, тъй като получават по-малко от 5% от гласовете.

ХДС води на изборите за Ландтаг (областен парламент) във федералната провинция Саксония в източната част на Германия, като получава 31,5% от гласовете, според данните от екзитпола.