Властите в източната провинция на ФРГ Саксония признаха партията "Алтернатива за Германия“ (АзГ) за крайнодясна екстремистка организация, съобщава изданието Der Spiegel, като се позовава на изявление на официалната интернет страница на регионалното звено на Службата за защита на Конституцията.

Регионалната организация на АзГ "преследва противоконституционни цели“, обясни Дирк-Мартин Кристиан, ръководител на базираната в Дрезден Служба за защита на Конституцията.

"След дълъг процес на надлежна проверка стигнахме до заключението, че саксонската регионална организация АзГ трябва да бъде класифицирана като цел за наблюдение. В продължение на четири години интензивно наблюдение събрахме голям брой изявления и политически искания... това несъмнено доказва, че местната АзГ преследва противоконституционни цели“, заключи Дирк-Мартин Кристиан.

След Тюрингия и Саксония-Анхалт, Саксония стана третата федерална германска провинция, която класифицира партията като крайнодясна екстремистка организация.

Обявяването на дадена организация за екстремистка от Службата за защита на Конституцията означава, че разузнавателните служби могат да използват т.нар. тайни следствени действия - като подслушване или наблюдение - по опростена процедура.

През последните месеци АзГ заемаше второ и дори първо място в рейтинга на най-популярните партии.