В момента в Украйна има около сто македонски граждани, а Министерството на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) има няколко плана за различни дейности и различни сценарии, които могат да се случат през следващия период в тази страна, каза външния министър на страната Буяр Османи, цитиран от скопския телевизионен канал "Алсат М".

"Има четири категории наши граждани в Украйна – в първата категория са посланикът и още един дипломат в посолството ни в Киев и техните семейства. "Тъй като те са основен персонал за нашето посолство и засега няма решение за закриването му“ - каза Османи, "дипломатите ще останат в Украйна, докато не бъде взето друго решение, но беше решено семействата им да се върнат в Скопие следващата седмица.

Министерството на външните работи има споразумение с България и ако има нужда от изтеглянето на двамата дипломати, има напълно определена уговорка как това ще бъде организирано.

Решено е засега около 30 наблюдатели от Северна Македония да останат в Украйна в рамките на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ, които са втората категория македонски граждани там.

"Мисията за наблюдение на ОССЕ е важна за наблюдението на събитията в Украйна и затова все още не сме решили да оттеглим наблюдателите си, но сме в тясна координация с другите участващи страни, със Секретариата на ОССЕ във Виена и ще решим кога да направим оценка. " Засега само САЩ са решили да изтеглят наблюдателите си като част от мисията на ОССЕ, но не и други държави, каза външният министър.

В третата категория са около 40 наши граждани, които са в Украйна по различни причини и около 30 членове на техните семейства, като повечето от членовете на семействата са украински граждани.

"За нашите граждани ще повторя призива от преди два дни - да се използва възможността с търговски полети да напуснат страната и да се върнат в Северна Македония. Публичният апел към гражданите на Северна Македония, които са в Украйна да напуснат страната, беше първият от нашите планове," каза Османи и добави, че някои от плановете започват да се реализират въз основа на тясната комуникация, която МВнР имаше тази седмица със съюзниците.

Превод и редакция: Юлиян Марков