Необходим е ясен график за решаване на отворените политически въпроси, каза президентът на България Румен Радев на среща с представители на българските сдружения в Република северна Македония (РСМ). Той добави, че ако новите правителства в Скопие и София игнорират политическите въпроси, това рано или късно ще доведе до блокада на европейската интеграция на РСМ, цитира думите му скопският телевизионен канал "Алсат М".

"Настоявам за вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония наравно с другите народи и с това гарантирането на техните права, да бъде задължително условие България да даде своето съгласие за началото на преговори“, каза Радев.

Председателят на скопската партия Граждански демократичен съюз Петър Колев каза, че сега се решава дали македонските българи ще останат втора категория граждани. Той заяви, че е в София, за да се увери в българската позиция, поради факта, че има колебливи съобщения от българското правителство, като добави, че е получил подкрепа от Радев за още едно искане преди началото на преговорите.

"Стана ясно, че той продължава да подкрепя искането ни за смяна на учебниците и отразяване на историческата истина такава, каквато е“, каза Колев.

Междувременно ВМРО-ДПМНЕ поиска от премиера Димитър Ковачевски да поиска гаранции, че няма да има ново спиране на процеса с, както се казва, "безброй нови искания".

"Имаме информация, че действията на Ковачевски в преговорния процес са много по-дълбоки от промяната на Конституцията и включването на българите в преамбюла. "Това, което се случва потвърждава нашата тез, а премиерът е този, който преговаря за отхвърляне на националното единство“, каза Драган Ковачки – депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков